Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина може завдати ударів по курдських сепаратистах на території Іраку


Василь Зілгалов Прага, 17 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Іракська влада занепокоєна турецькою загрозою вторгнення на територію Північного Іраку. Минулими вихідними турецькі війська обстріляли кілька курдських сіл Північного Іраку. Анкара хоче мати парламентську підтримку для воєнних дій у курдській автономній області Іраку проти терористів Курдської робітничої партії.

Прем’єр Іраку Нурі аль-Малікі заявив учора, що направив у Туреччину спеціальну місію для термінових перемов з Анкарою. Слід зазначити, що туди вже прибув перед цим іракський віце-президент Тарік аль-Хашемі. Турецька влада обвинувачує курдських бойовиків у нападах на мирних громадян і турецьких військових. Парламент Туреччини має ухвалити рішення щодо можливої операції в Іраку. Однак турецький прем’єр Реджеп Ердоган заявив: «Ухвалення парламентом такого рішення не означає негайного початку силової операції. Всьому свій час і своє місце. Але наголошую: будь-які операції за межами наших кордонів будуть направлені виключно проти терористів».

У свою чергу ЄС у особі представника Єврокомісії Кріштіни Надь заявляє, що «засуджує акти насильства бойовиків Курдської робітничої партії на південному сході Туреччини» і з розумінням ставиться до того, що Туреччина має свої завдання у боротьбі з тероризмом. Тим більше, що КРП включена ЄС до переліку терористичних організацій. У Брюсселі, однак, сподіваються, що Анкара вирішить цю проблему у співпраці з нинішньою владою Іраку.

Курди готові, але і сподіваються, що вторгнення все ж не станеться

Представник влади Курдського автономного району на півночі Іраку відзначив з цього приводу: «Якщо турецька армія розпочне наземне вторгнення і бойові дії між турецькими військами та загонами Курдської робітничої партії переростуть в повномасштабну війну, ми будемо готові до такого розвитку подій. Але ми сподіваємося, що вторгнення все ж не станеться».

Додамо, що офіційний Багдад засудив дії курдських сепаратистів і сподівається на плідні переговори з Анкарою. А російська Державна Дума звернулася до Туреччини із закликом не вторгатися до Іраку і не збільшувати напруженість довкола Іраку.
XS
SM
MD
LG