Доступність посилання

ТОП новини

США запровадили нові санкції проти Ірану


Людмила Ваннек Прага, 25 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Сполучені Штати оголосили про нові широкі санкції проти Ірану, звинувативши елітний іранський підрозділ «Аль-Кудс» Корпусу вартових ісламської революції у підтримці тероризму та розповсюдженні зброї масового знищення.

Мета санкцій, як заявили держсекретар США Кондоліза Райс і міністр фінансів Генрі Полсон, – політичний тиск на Іран, покарати цю країну за підтримку терористичних організацій, продаж ракет та ядерні амбіції. Іран має «дорого заплатити за свою безвідповідальну поведінку», кажуть представники офіційного Вашигтона.

Об’єктом санкцій стали: міністерство оборони Ірану, понад 20 іранських компаній, банків, приватні особи та передусім Корпус вартових ісламської революції. Чому? Це пояснила Кондоліза Райс.

«Через те, що ці Вартові ісламської революції сприяють розповсюдженню ракет, і через те, що їхні елітні сили «Аль-Кудс» підтримують тероризм. Сполучені Штати, згідно з чинними американськими законами та з нашими міжнародними зобов’язаннями, виокремлюють обидві ці групи», – наголосила держсекретар США.

Корпус вартових «вжився в економіку Ірану», стверджують у Вашингтоні

Ще наприкінці вересня США занесли Корпус вартових ісламської революції до списку закордонних терористичних організацій.

Який же реальний вплив має ця організація, котра була заснована у 1979 році і ветеранами якої є нинішній Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад та багато членів його кабінету, ціла низка радників?

Міністр фінансів США Генрі Полсон у четвер на прес-конференції у Вашингтоні заявив: «Корпус вартових ісламської революції так глибоко вжився в економіку Ірану та комерційні підприємства, що стає дедалі вірогіднішим: якщо ви займаєтесь комерцією з Іраном, ви займаєтесь комерцією з вартовими революції».

Вашингтонський експерт з питань Близького Сходу та Ірану Расул Нафізі в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Вони залучені великою мірою у будівництво. Якщо ви подорожуєте Іраном, ви це бачите — скільки будівельних проектів вони охоплюють, включно з дамбою і портовим будівництвом, вони залучені до нафтовидобувної промисловості і навіть у виробництво автомобілів. Таким чином, це величезний шмат економіки із приватного сектора. Якщо ви хочете знати, що є причиною того, що цей приватний сектор не здатний функціонувати добре, так це тому, що найсоковитішу частку, найважливішу частину економіки фактично проковтнули вони».

Оголошуючи про нові санкції проти Ірану, міністр фінансів наголосив, що Сполучені Штати в такий спосіб «намагаються попередити світові фінансові структури, що рішення про вибір бізнесових партнерів треба ухвалювати тільки при наявності повної інформації щодо них».

Райс: санкції проти влади, а не пересічних іранців

Держсекретар США Кондоліза Райс, говорячи про запроваджені санкції, зазначила, що вони не мали б позначитися на пересічних іранцях: «Ми у Сполучених Штатах не маємо жодного конфлікту з вами. Ми хочемо, щоб ви мали можливість розвиватися, гідно процвітати (до чого належить і мирне використання ядерної енергії). Відтак, ми сподіваємося, що ваш уряд підтримає шлях співпраці, який ми разом із міжнародною спільнотою все ще пропонуємо».

Матеріали до теми:

• Кондоліза Райс: Іран є однією з найсерйозніших проблем для інтересів США у світі, для американської національної безпеки • Прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун заявив про необхідність твердого підходу до іранської ядерної програми • Президент Джордж Буш заявив, що система протиракетної оборони на європейській території потрібна конче і невідкладно • Іран ані на йоту не відступив від своєї позиції щодо ядерної програми, - заявив Президент цієї держави Махмуд Ахмадінеджад
XS
SM
MD
LG