Доступність посилання

ТОП новини

Нові пропозиції до вже парафованої угоди


Тетяна Ярмощук Київ, 23 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні представники Народного Союзу «Наша Україна» зберуться на політраду і, ймовірно, обгорять питання про внесення змін до коаліційної угоди між БЮТом та НУНСом.

Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» мають узгодити позиції щодо скасування мораторію на продаж землі, ухвалення нового закону про акціонерні товариства, зміни до законодавства про державні закупівлі та до закону про Кабінет Міністрів. Принаймні, на цьому наполягає представник НУНСу Юрій Єхануров. Він обіцяє здати партквиток, якщо однопартійці не прислухаються до нього.

Всі претенденти на участь у коаліції мають право брати участь у обговоренні угоди та вносити свої пропозиції. Каже представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній: «Коаліційну угоду, яку мають підписати 228 депутатів, що належать до БЮТу та НУНСу, мають право і обговорювати, і відповідно вносити свої пропозиції. Так що нічого дивного тут немає. Інша річ, що хотілося, щоб це робилося не так голосно, а для цього мусив би існувати внутрішній механізм узгодження різнобіжностей».

Чи є підстави для перегляду коаліційної угоди?

Коаліційна угода вже парафована, тож позиція окремих членів НУНСу жодним чином не може стати підставою для її перегляду, переконаний бютівець Микола Сивульський. «Це результат тривалих перемов, дискусій, це компромісний варіант. Він комусь не подобається, і нема меж для вдосконалення, але є таке поняття, як дисципліна. До того часу, доки виробляються рішення, можна сперечатися, пропонувати, але після того, як рішення політичної сили ухвалене і поставлено підпис від її імені, виглядає вже дурним тоном, ніяких підстав, щоб позиція одного з членів НУНС була підставою для того, щоб ми переглядали вже парафовану угоду».

Чим ближче до голосування за кандидатуру Тимошенко-Прем’єра, тим більше подібних вимог та пропозицій виникатиме у середовищі потенційних коаліціянтів, зазначає політичний експерт Тарас Березовець. «У коаліції «Нашої України» та БЮТу перевага складає лише два голоси від тих, які потрібні будуть для обрання Прем’єр-міністра. Зрозуміло, що будь-які натяки чи відходи одного чи двох депутатів з цієї коаліції можуть ставити під загрозу голосування за кандидатуру Юлії Тимошенко як Прем’єра від цієї коаліції. Союзники по коаліції будуть намагатися розігрувати подібні речі, особливо що стосується перегляду окремих пунктів коаліційної угоди, і надалі».

Минулого тижня Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» парафували коаліційну угоду. Тим часом у середовищі НУНСу досі лунають голоси на користь широкої коаліції за участі Партії регіонів.
XS
SM
MD
LG