Доступність посилання

ТОП новини

Старі ями для нових міністрів


Тетяна Ярмощук Київ, 18 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Багатомільярдні передвиборні обіцянки, газові капкани, зношені комунікації, відсутність амбітних стратегій і волі до їх втілення... Це, звісно, далеко не все, що чатує на майбутній уряд. Якого б кольору зрештою він би не вдався.

Новий Кабінет Міністрів передусім має думати, як виконувати щедрі передвиборні обіцянки. Саме це питання буде найгострішим, що стоятиме перед новою командою урядовців, переконаний політичний експерт Олександр Палій: «Підвищення соціальних стандартів, повернення ще радянських вкладів, збільшення витрат на оборону та переведення армії на професійну основу – все це потребує колосальних коштів, і в той же час величезні кошти країни сьогодні перебувають у тіні, не працюють на суспільство, а збагачують лише одиниці, і ці одиниці користуються усіма благами, які надає держава».

Новий уряд буде зобов’язаний зрештою визначити стратегічний курс розвитку української економіки, зазначає директор Інституту приватизації Олександр Рябченко: «Треба визначити, на що Україна ставить у своєму розвитку, чи вона, як влада, відсувається від економіки, тоді економіка має стабільний розвиток з трендом приблизно 6,5-7% на рік. Або ж влада хоче перевищити ці показники і привести інвестиції в Україну, тоді треба щось розпочинати нове».

Конструктивні заяви стосовно врегулювання газового питання з Росією

Ще одним небезпечним питанням для нового уряду є налагодження стосунків з Росією. Адже саме від цього залежатиме ціна російського та середньоазійського газу для України у наступному році. Втім, наразі шанси на позитивне вирішення цього питання є, запевняє експерт з енергетичних питань Іван Полтавець.

За словами Полтавця, останнім часом пролунали заяви пана Медведєва з Газпрому про те, що вони теж би хотіли переглянути свої стосунки з посередником. Такі ж самі заяви пролунали і з боку Юлії Тимошенко.

«Ці заяви були вельми конструктивні і позитивно оцінювалися російською стороною. Звичайно, не дуже добре, що до нового року залишається так мало часу, але, думаю, що уряд може нормально провести ці переговори, тому що обидві сторони зацікавлені у тому, щоб не допустити таких криз, які сталися у 2006 році», – сказав експерт з енергетичних питань Іван Полтавець .

У понеділок Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» парафували коаліційну угоду. Втім, лідер Партії регіонів, Прем’єр Віктор Янукович заявляє, що колір майбутньої коаліції ще не визначений.
XS
SM
MD
LG