Доступність посилання

ТОП новини

Президент Татарстану (Росія) обурений ситуацією, що склалася в Україні довкола компанії «Укртатнафта»


Ментімір Шаймієв заявив: «Ви ж бачите, яким чином захоплює Україна нашу власність – бандитським шляхом! Послали, найняли озброєних якихось хлопців, прийшли, привели свою команду і висадили, як кажуть, діючу команду і зайняли усі посади... Замах на власність не може мати місця в демократичному суспільстві. Коли акції у нас». Про реакцію представників української влади на заяву пана Шаймієва редакція Радіо Свобода сподівається дізнатися у четвер. Нагадаємо, що Апеляційний суд Сумської області 29 серпня поновив на посаді голови правління «Укртатнафти» Павла Овчаренка (Кременчуцького нафтопереробного заводу), який був звільнений з цієї посади у 2004 році. 19 жовтня він зайшов на підприємство й приступив до роботи. Уряд Татарстану і російська «Татнафта» заявляють про спробу Овчаренка легітимувати списання 18,3 % акцій цього підприємства на рахунки компанії «Нафтогаз України».


Виступаючи з лекцією в Академії наук Татарстану Ментімір Шаймієв заявив: «Ви ж бачите, яким чином захоплює Україна нашу власність – бандитським шляхом! Послали, найняли озброєних якихось хлопців – прийшли, привели свою команду і висадили, як кажуть, діючу команду і зайняли усі посади. Ось Вам демократія українська. Помаранчевою називайте її після цього, синьою, червоною, якою завгодно... Замах на власність – не може мати місця в демократичному суспільстві. Коли акції у нас».

Про реакцію представників української влади на заяву пана Шаймієва редакція Радіо Свобода сподівається дізнатися у четвер.

Апеляційний суд Сумської області 29 серпня поновив на посаді голови правління «Укртатнафти» (Кременчуцького нафтопереробного заводу) Павла Овчаренка, який був звільнений з цієї посади у 2004 році спочатку спостережною радою, а потім і зборами акціонерів компанії.

19 жовтня він зайшов на підприємство й приступив до роботи.

Татарстанські акціонери й перший Віце-прем''єр-міністр України Микола Азаров вважають такі дії Овчаренка рейдерським захопленням.

Уряд Татарстану і російська «Татнафта» заявляють про спробу Павла Овчаренка легітимувати списання 18,3 % акцій цього підприємства на рахунки Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Про це сказано в спільній заяві «Татнафти» і уряду Татарстану.

Сама татарстанська сторона вважає списання акцій незаконним і зазначає, що не до кінця розуміє, у чиїх інтересах діє Овчаренко.

«Однак, зважаючи на те, що на 15 листопада 2007 року призначено збори акціонерів «Укртатнафти», одним із питань яких є обрання правління компанії, а також враховуючи активні дії з легітимізації незаконного списання 18-відсоткового пакету акцій «Укртатнафти» на користь «Нафтогазу України», які здійснюються Овчаренком, можна зробити певні припущення щодо таких причин і осіб», – сказано в повідомленні.

Уряд Татарстану і «Татнафта» зазначають, що українська влада дотепер не вживає жодних значимих заходів, спрямованих на врегулювання конфлікту навколо заводу.

Наприкінці травня «Нафтогаз України» сконцентрував 61,354 % компанії «Укртатнафта».

Концентрація відбулася шляхом списання фінансовою компанією «Укрнафтогаз» (Київ) 18,3 % акцій з рахунків АБ «ІНГ Банк Україна» (номінальний держатель акцій «Укртатнафти» в інтересах татарських акціонерів) на рахунок «Нафтогазу України».

Раніше ці акції належали компаніям AmRuz Traiding AG (8,336 %) і SeaGroup International PLC (9,96 %).

Міністерство палива й енергетики України виступає за мирне врегулювання нинішнього конфлікту акціонерів «Укртатнафти».

Станом на початок 2007 року, 43,054 % акцій компанії належали «Нафтогазу України», 28 % акцій – Міністерству майна й земельних ресурсів Татарстану, 9,96 % – SeaGroup International PLC (США), 8,6 % – компанії «Татнафта» (Татарстан), 8,336 % – компанії AmRuz Traiding AG (Швейцарія).

У жовтні 2006 року уряд Татарстану передав в довірче управління російської компанії «Татнафта» 28 % акцій «Укртатнафти».
XS
SM
MD
LG