Доступність посилання

ТОП новини

Ліберал Дональд Туск – наступний прем’єр Польщі


Єва Поштар Варшава, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У середу розпочались переговори щодо формування нової урядової коаліції в Польщі. Лідер "Громадянської платформи", яка перемогла у виборах, ймовірний прем`єр-міністр нового уряду Дональд Туск та лідер четвертої за результатами виборів Польської Селянської Партії Вальдемар Павляк уже засідають.

Дональд Туск
(AFP)
"Громадянська платформа" та Селянська партія творитимуть майбутню урядово-парламентську коаліцію. Переговори вже почалися, хоча й таємно.

5 листопада дотеперішній прем''єр-міністр Ярослав Качинський та його уряд підуть у відставку. Лише тоді польський президент Лех Качинський може офіційно доручити Дональдові Туску формувати новий уряд. Фахівці вважають, що це може бути складно, оскільки важко буде узгодити програми дій уряду, особливо в галузі економіки. Лідери майбутньої коаліції після першої зустрічі залишаються оптимістами, одноголосно заявляють, що зразком для них є успіх і процвітання ліберальної економіки в Ірландії.

Зміна напрямку закордонної політики Польщі

На думку польських коментаторів, нова правляча коаліція бодай в одному згодна: треба змінити дотеперішню польську закордонну політику. Майбутній прем’єр Дональд Туск наголошує, що необхідно покращити відносини з Європейським Союзом та Росією.

У середу кандидат на пост прем''єр-міністра накреслив пріоритети закордонної політики нового польського уряду. Говорить Дональд Туск.

«Підтверджую, у мене сердечні відносини із німецьким канцлером Анґелою Меркель, також із головою Єврокомісії паном Баррозо, прем''єрами Чеської Республіки та Литви. Це добре, що з Москви вже надійшов сигнал, що там готові до співробітництва для покращення польсько-російських відносин. На відміну від моїх попередників, я не буду ставитись до закордонної політики, як до ведення війни».

Дональд Туск таким чином відповів на закиди дотеперішнього прем’єра Ярослава Качинського, що схвальні відгуки Москви та Берліна на результати виборів у Польщі є свідченням того, що майбутній польський уряд відкине принципи енергетичної безпеки.

Пріоритет нового уряду: Брюссель, Вашингтон, Москва?

Майбутній лідер польського уряду Дональд Туск заявив, що його перші візити будуть до Брюсселя, Вашингтона, та Москви. Лідер ліберальної партії "Громадянська платформа" жартома говорить, що він не розцінює поїздки у Брюссель як закордонний візит. «Європейський Союз є тут, — сказав Туск, — а не в Брюсселі».

Дотеперішні польсько-російські відносини аналітики називають льодовим періодом. Чи скоро прийде потепління, запитують вони. Туск каже, що покращення польсько-російських відносин буде найважливішим завданням його уряду. Найважливішим тому, що це найскладніше завдання, до якого треба підходити відповідально.

У Вашингтоні майбутнього польського лідера Туска чекають складні переговори, адже у передвиборній кампанії його партія закликала до виведення польських військ з Іраку, до жорсткіших переговорів про розміщення у Польщі елементів ПРО.

У вівторок на одній з публічистичних програм польського телебачення лідери партії "Громадянська платформа" говорили зокрема про відносини з Україною. На їхню думку, ці відносини будуть побудовані на політичному капіталі, який "Громадянська платформа" здобула з Україною під час Помаранчевої революції.

Хто такий Дональд Туск?

Йому 50 років. У 90-тих роках був лідером партії Ліберально-Демократичний Конгрес. Ця партія увійшла до складу партії Демократична унія, Унія свободи. У 2005 році Туск, як лідер нової партії "Громадянська платформа", змагався за президентське крісло з Лехом Качинським. Пана Туска знають у Польщі як фаната футболу та футболіста. Неодноразово брав участь у матчах за участю депутатів парламенту, колег зі своєї партії. Дональд Туск належить до польської етнічної групи кашубів, які споконвіку проживають у регіоні Помор’я. Колись в інтер’вю заявив, що шкодує, що не розмовляє кашубською говіркою. Досліджував міжвоєнну історію Ґданська.

Польський парламент Сейм має 460 мандатів. "Громадянська платформа" здобула 290 місць. Для більшості потрібен 231 мандат. Селянсьбка партія здобула 31 місце. Саме з цією партією "Громадянська платформа" формує коаліцію. Лівиця та Демократи отримали 53 місця, а партія братів Качинських "Право і справедливість" здобули 166 мандатів.

Матеріали до теми:

• Поразка Качинських: Ліберальна партія "Громадянська платформа" перемогла на польських виборах
XS
SM
MD
LG