Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ обвинувачує Москву в перешкодах і відмовляється від спостереження за російськими виборами у грудні


Василь Зілгалов Прага, 16 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Організація з безпеки і співпраці в Європі не буде посилати своїх спостерігачів на вибори до Державної Думи в Росії 2 грудня. Про це сьогодні заявив офіс ОБСЄ у справах демократичних установ і прав людини. Там звинуватили Кремль і в тому, що Москва неодноразово відмовляла у запитах щодо віз для спостерігачів цієї установи ОБСЄ.

Москва -- передвиборча агітація. 12 листонада 2007 р.
(epa)
Згідно з заявою ОБСЄ, в Росії спочатку довго затягували питання з запрошенням спостерігачів, а потім відмовляли з візами для тих же спостерігачів та експертів ОБСЄ. Речник організації Урдур Ґуннарсдотір розповіла Радіо Свобода:

«Нас постійно запевняли, що запрошення з Росії будуть. Процес цей забрав два місяці. І після отримання запрошення два тижні тому ми не дістали жодної візи. Ми не в змозі нині розгорнути місії з будь-якими нашими спостерігачами, не кажучи вже про нашу команду, яка забезпечує це розгортання», – повідомила Радіо Свобода речниця Організації Урдур Ґуннарсдоттір.

Унаслідок цього ОБСЄ заявило, що відмовляється спостерігати за виборами до Державної Думи Росії 2 грудня.

Це лише другий випадок, коли ОБСЄ відмовляється посилати свою місію на вибори. Вперше це сталося 11 років тому на виборах в Албанії.

ОБСЄ: і обмеження, і видача віз

На минулих думських виборах у Росії чотири роки тому ОБСЄ мала 450 спостерігачів. Цього року Центральна виборча комісія Росії заявила про квоту у 70 спостерігачів від ОБСЄ – але нікому і з цього числа так і не дали візи в російських посольствах.

«Нашим спостерігачам у російських посольствах, які вони відвідували повсюдно у Європі, просто казали, що посольства не отримували ніяких інструкцій від Москви і тому не в змозі видати візи», – повідомила Урдур Ґуннарсдоттір.

Спроби ОБСЄ вияснити в Москві дипломатичними каналами ситуацію з місією своїх спостерігачів не дали результатів.

Росія: Москва своє зробила, далі винна сама ОБСЄ

А представник МЗС Росії Міхаїл Каминін заявив, що Москва свої зобов’язання перед ОБСЄ виконала, і тепер організація сама вправі вирішувати: посилати своїх спостерігачів чи ні.

Голова ж Центральної виборчої комісії Росії Владімір Чуров обвинуватив спостерігачів ОБСЄ у тому, що вони були не в змозі виповнити відповідні папери.

Експерти назвали такі кроки Росії очікуваними, бо вже кілька років Москва висловлює своє невдоволення ОБСЄ, яку вважає «заполітизованою організацією».

Відомо також, що в жовтні Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан та Узбекистан закликали інші країни СНД обмежувати кількість спостерігачів від ОБСЄ приблизно півсотнею осіб. Проект, який розробили ці країни, також пропонує значно обмежити повноваження цих спостерігачів.

Європейська Комісія висловила сьогодні жаль із приводу таких кроків Росії і водночас сподівання, що її Президент Владімір Путін дотримається тих гарантій щодо демократичних виборів в Росії, які він дав нещодавно на саміті ЄС – Росія в Португалії з посиланням на зобов’язання його країни як члена ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG