Доступність посилання

ТОП новини

3 листопада виповнюється 70 років від розстрілу в урочищі Сандармох 134 українських політиків, поетів, письменників та науковців


Віталій Пономарьов Київ, 2 листопада 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – 3 листопада виповнюється 70 років від дня, коли в урочищі Сандармох у Карелії в Росії були розстріляні 134 так звані «українські буржуазні націоналісти». Серед них – провідні українські політики, науковці, поети, письменники, драматурги та режисери.

Влітку 1937 року 1116 в’язнів Соловецького концентраційного табору були переведені до щойно створеної при таборі в’язниці. А у жовтні їх усіх на відзначення двадцятиріччя Жовтневого перевороту засудила до розстрілу так звана «особлива трійка» Управління НКВД по Ленінградській області. Для виконання вироків з Ленінграда був відряджений капітан державної безпеки Матвеєв.

«Капітану держ. безпеки т. Матвеєву Припис Пропонується засуджених Особливою Трійкою Управління НКВД по Ленінградській області згідно з доданими до цього копіями протоколів Трійки – всього кількістю 1116 осіб, що утримуються у Соловецькій в’язниці НКВД СРСР, – розстріляти. Виконання доповісти, представивши по поверненню акти».

Наприкінці жовтня в’язні були перевезені морем зі Соловецьких островів до міста Кемь у Карелії, потім залізницею – до міста Медвеж’єгорська, де їх розмістили у слідчому ізоляторі Белбатлаґу. Звідти чекісти перевозили групи зв’язаних засуджених вантажівками до лісового урочища Сандармох за 16 кілометрів від Медвеж’єгорська. Там 27 жовтня, 1, 2, 3 та 4 листопада капітан Матвеєв власноручно щодня убивав з револьвера пострілом у потилицю в середньому по 250 в’язнів. Тіла розстріляних були поховані у 150 ямах розміром 4 на 4 м.

Зокрема, 3 листопада у Сандармосі загинули 134 так звані «українські буржуазні націоналісти». Серед них режисер Лесь Курбас, драматург Микола Куліш, поети Мирослав Ірчан, Микола Зеров і Павло Филипович, письменники Валер’ян Поліщук та Валер’ян Підмогильний, академіки Степан Рудницький і Матвій Яворський, професори Сергій Грушевський та Володимир Чехівський і багато інших.
XS
SM
MD
LG