Доступність посилання

ТОП новини

Старт президентської кампанії у Росії в атмосфері непевності і очікувань сенсацій «від Путіна»


Юлія Жмакіна Москва, 28 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Після 5 діб адміністративного арешту сьогодні вдень мають випустити лідера Об’єднаного громадянського фронту Росії Гарі Каспарова. Його затримали минулої суботи після «Маршу незгодних». Тим часом Росія цими днями опинилася відразу у двох виборчих кампаніях: одна, до Державної Думи, завершується, а президентська лише стартувала 28 листопада. Чим ближче до дня виборів 2 грудня, тим частіше до росіян звертається чинний Президент Росії Владімір Путін.

(AFP)
Владімір Путін не агітує за партію «Єдина Росія», чий список на парламентських виборах він очолює. А розтлумачує свій курс. У середу під час зустрічі із дипломатами у Кремлі він знову говорив про зовнішнього ворога.

«Ми зробили все, щоб позбавити Росію внутрішніх потрясінь, твердо поставити її на шлях еволюційного розвитку, і ми не допустимо, щоб цей процес корегувався ззовні. Росії є що запропонувати сучасній Європі. Ми готові зіграти конструктивну роль у забезпеченні цивілізаційної сумісності Європи» – заявив глава російської держави.

Втім, і у середу в Санкт-Петербурзі на Форумі прихильників партії «Єдина Росія», і сьогодні у зверненні на центральних телеканалах від Владіміра Путіна російський політикум очікує зовсім не заяв щодо парламентської кампанії. А волів би почути ім’я наступника Президента або участі самого Путіна у виборах 2008. Напередодні спікер Ради Федерацій, лідер партії «Справедливая Росія» Сергій Миронов анонсував Радіо Свобода: можливі сюрпризи від Владіміра Путіна

Президенстька кампанія стартувала, а наступника нема

Але сенсацій не буде, упевнений російський політолог Станіслав Бєлковський: «Є різні чутки і думки щодо звернень Владіміра Путіна. Деякі спостерігачі і джерела довкола Президента вважають, що він може оголосити наступника та взагалі оголосити про дострокову відставку з посади Президента, при тому без будь-якої перспективи участі у наступних президентських виборах. Але є також думка, що Путін не буде досить рішучим, щоб оголосити такі сенсаційні речі і він обмежиться черговим закликом підтримати його особисто та його партію «Єдина Росія».

Лідер партії «Яблуко», яка бере участь у перегонах, Григорій Явлінський вважає, що Владімір Путін під час своїх звернень до росіян коригуватиме власну ж позицію. І не більше: «Не думаю, що це якісь сенсації будуть. Він буде носити корекції у свої попередні виступи, тому що вони дуже однобічні і йому потрібно буде зараз балансувати. Тому що він дуже забрав у бік пошуку ворогів. У таку дуже небезпечну сторону. Перш за все, він буде це робити для суспільства російського. А для Заходу йому не потрібно, бо Захід зацікавлений у Путіні дуже сильно».

Президенстька кампанія стартувала, а наступника нема. Ось це єдине, що вносить непевність в російські еліти сьогодні. Тому кожне звернення Президента Путіна до росіян сприймається як наступна серія блискуче закрученого телесеріалу.

XS
SM
MD
LG