Доступність посилання

ТОП новини

Візит Ющенка в Ізраїль очима зблизька


Вольф Москович Єрусалим, 15 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер завершився державний триденний візит Президента України Віктора Ющенка в Ізраїль. За візитом із дуже близької відстані стежив власний кореспондент Радіо Свобода в Єрусалимі.

Президент України Віктор Ющенко і Президент Ізраїлю Шимон Перес
(official site)
Виявилося, що Президент Ющенко користується чималою популярністю в Ізраїлі. Наприклад, на зустрічі з громадськістю та парламентарями в ізраїльському парламенті – Кнессеті – поява Ющенка перетворилася на справжній фестиваль. Кожен рвався протиснутись до нього, потиснути його руку, сказати йому тепле слово.

Особливо сердечні стосунки склалися у Ющенка з Президентом Ізраїлю Шимоном Пересом. На обіді Ющенко простягнув йому сторінку меню і попросив: «Підпишіть рахунок за обід!» Перес розсміявся – йшлося про його прощальний автограф на кінець зустрічі.

Ющенко знайшов також «ключ до серця» прем’єра Ізраїлю Егуда Ольмерта, мати якого народилася в Одесі. Ющенко обіцяв надіслати йому документи з одеського архіву про родовід Ольмерта.

Українському Президентові вдалося також нейтралізувати можливі «міни», які стояли на шляху успіху візиту. Він зустрівся з браславськими хасидами та обіцяв їм допомогу у складній ситуації в Умані. На запитання про антисемітизм в Україні він наголошував на необхідності виховної роботи серед української молоді.

Прорив у кількох питаннях

У виступі у Кнессеті Віктор Ющенко закликав Ізраїль визнати Голодомор в Україні 1932–33 років геноцидом. Цей заклик депутати ізраїльського парламенту, який був на повному пленарному засіданні, сприйняли досить позитивно.

Голова Кнессету пообіцяла, що це питання буде розглядатися у «позитивному дусі». Це залежатиме від голосування у Кнессеті.

В Ізраїлі вважають, що українській стороні вдалося досягти прориву у кількох питаннях. По-перше: між Україною та Ізраїлем буде встановлений безвізовий режим та зона вільної торгівлі. По-друге, буде легалізоване становище українських заробітчан, які дотепер працювали в Ізраїлі нелегально. І, врешті, значно збільшаться ізраїльські інвестиції в економіку України.

Домовились про створення спеціальної спільної комісії, яка розглядатиме ці питання, а також проблеми виплати українських пенсій колишнім громадянам України в Ізраїлі та ліквідаторам Чорнобилю, які зараз мешкають в Ізраїлі.

«Українців» в Ізраїлі півмільйона

В Ізраїлі українська громада, тобто громада вихідців із України – найбільша серед усіх громад, які є в Ізраїлі з колишнього Радянського Союзу. Це – півмільйона осіб. Із цього півмільйона 50 тисяч – власне українці.

Що ж до тих, які мають право на українські пенсії, – ніхто точного числа не знає. Буде створена спеціальна комісія, в якій ізраїльська сторона має дати точні цифри.

А ліквідаторів Чорнобилю, які тепер претендують із Ізраїлю на якусь компенсацію чи пенсію, – приблизно 1200 осіб. Компенсації будуть від держави Ізраїль, а вони хочуть отримати щось і від України.

Це люди, часто надзвичайно хворі, і, маючи на увазі, що медичне обслуговування в Ізраїлі безкоштовне, вони вже з цього мають багато. Але самі суми виплати незначні, максимум на 500 доларів.

Це має символічне значення, і це має певний вплив на електоральний потенціал тієї чи іншої політичної партії в Ізраїлі. Символічно певна партія хоче показати, що вона піклується інтересами громади вихідців із України.

Найвища точка

Зустріч Президента Ющенка з представниками української громади і стала найвищою точкою візиту. Президент детально розповів про сучасне становище в Україні та її проблеми.

А виступи учасників зустрічі (п’ять із них отримали від Ющенка Ордени України) були сповнені любові до Батьківщини і, здавалося, ніколи не скінчаться.

Окремо згадаю відвідання Президентом України єрусалимських святинь – Храму Гроба Господнього, в якому зберігаються безцінні дари гетьмана Івана Мазепи (золота чаша, плащаниця та срібний оклад вівтаря), відвідання Гетсиманського саду, Стіни плачу, меморіальної установи жертв Голокосту «Яд Вашем».

Остання частина візиту була на палестинських територіях – зустріч із Президентом Палестинської Адміністрації Махмудом Аббасом та покладення вінку на могилу колишнього палестинського лідера Ясира Арафата.

А ввечері літак Президента покинув Єрусалим на шляху до Бориспільського летовища.

Останній візит такого рівня з України був в Ізраїлі ще 11 років тому, у 1996-му.

Матеріали до теми:

• Візит українського президента в Ізраїль – перший за 11 років
XS
SM
MD
LG