Доступність посилання

ТОП новини

Захід стривожений обмеженням кількості спостерігачів на виборах у Росії


Наталія Вікуліна Брюссель, 1 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – ОБСЄ і США стривожені звісткою про те, що Росія збирається обмежити число спостерігачів на виборах у Думу 2-го грудня. Речниця наглядового органу ОБСЄ заявила Радіо Свобода, що зараз вони вивчають, які наслідки для російських виборів може мати обмеження кількості спостерігачів.

Росія обмежує кількість спостерігачів від ОБСЄ – на минулих виборах їх було 400, а цього року лише 70
(ITAR-TASS)
Росія обмежує кількість спостерігачів від ОБСЄ – на минулих виборах їх було 400, а цього року лише 70. До того ж, спостерігати за передвиборчою кампанією і самим голосуванням представники ОБСЄ зможуть тільки впродовж короткого часу.

Про обмеження кількості спостерігачів Москва повідомила, коли запросила ОБСЄ надіслати своїх представників на вибори, сказала Радіо Свобода прес-секретар Офісу з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ Урдур Ґуннарсдоттір.

«Росія вже запровадила обмеження в запрошенні, яке надіслала у середу. Нині ми вивчаємо це запрошення дуже ретельно, намагаючись оцінити, що означають обмеження і як вони можуть позначитися на нашій здатності серйозно працювати», – заявила представниця ОБСЄ.

За її словами, організація ще не вирішила, яким чином реагуватиме на рішення Росії.

Вашингтон також висловив стурбованість і розчарування тим, що Москва зменшує кількість спостерігачів на виборах до Держдуми. Прес-секретар Білого дому Дана Періно заявила, що будь-які обмеження спостерігачів турбують США і що вони, звичайно, будуть обговорювати це з російською стороною.

Між тим прес-секретар Кремля Дмітрій Песков заявив, що надмірна кількість спостерігачів на попередніх виборах створювала проблеми і що спостережні місії слід реформувати, щоб інші країни не могли використати їх для «впливу на російські вибори».

У Кремлі до порад «дослухаються» по-своєму

Рішення взагалі запросити спостерігачів від ОБСЄ на вибори Росія оголосила зовсім нещодавно, на саміті ЄС – Росія 26 жовтня в Португалії.

До цього моменту Москва відмовлялася від присутності на виборах гостей із ОБСЄ. Перед самітом Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер закликала Росію змінити свою думку.

«Євросоюз неодноразово висловлював занепокоєність щодо імплементації демократичних принципів і зобов’язань у галузі прав людини в Росії. Ми, ЄС, стежимо за розвитком подій дуже і дуже уважно. Майбутні вибори будуть важливим випробуванням. І насправді ми очікуємо, що Росія зробить розумний вибір і запросить представників ОБСЄ спостерігати за виборами», – сказала тоді єврокомісар.

Кремль «прислухався» до поради Брюсселя, Москва таки запросила спостерігачів. Але по-своєму: скоротивши число очікуваної місії майже вшестеро.

А загалом міжнародних спостерігачів на грудневі парламентські вибори Росія запросить звідусіль, включно з СНД, їх буде учетверо менше, ніж на попередніх. Якщо тоді їх було близько 1100, то цього разу в російському Центрвиборчкомі оголосили, що обмежать цю кількість на всю Росію до не більш як 400.

XS
SM
MD
LG