Доступність посилання

ТОП новини

Українці на Апеннінах закликають італійську владу визнати Голодомор геноцидом


Наталка Кудрик Рим, 23 листопада (RadioSvoboda) – У Римі відбулася конференція-реквієм про Голодомор під гаслом «Україна пам’ятає. Світ визнає». Українські дипломати, представники духовенства та активісти громади закликали італійську владу визнати Голодомор геноцидом українського народу і підтримати ініціативу у європарламенті та ООН. Науковці, учасники конференції, зі свого боку наголосили, що в Італії дуже мало зроблено для висвітлення і розуміння цієї трагедії на політичному рівні.

Плакат із виставки у римській мерії
(RadioSvoboda.Ua)
Голос української спільноти пролунав із Капітолію – найголовнішого і найкрасивішого із семи пагорбів Вічного міста. Пам’ять мільйонів замордованих голодом українців вшановували на місці, де зародилася європейська цивілізація.

Документальна стрічка про жорстоке винищення селян і виставка плакатів у будинку римської мерії нагадали українцям про жахливі події сталінської доби, а італійські учасники заходу, серед яких було чимало молоді, відкрили маловідому для них катастрофічну сторінку європейської історії XX століття.

Чи відгукнеться Італія на заклик Президента Ющенка?

Посол України в Італії Георгій Чернявський висловив сподівання, що італійське керівництво і громадяни відгукнуться на заклик Президента Віктора Ющенка до міжнародної спільноти про визнання Голодомору актом геноциду.

Доповідачі конференції „Україна пам’ятає. Світ визнає”
(RadioSvoboda.Ua)
В академічних колах Італії тривають активні дослідження теми Голодомору, зазначила професор римського університету «La Sapienza» Оксана Пахльовська. Однак на політичному рівні, наголосила вона, справа просувається дуже-дуже кволо як в Італії, так і в усій Європі через неоднозначне ставлення Росії до подій 1932-33 років.

Оксана Пахльовська: «Політичні сили лівого чи правого спрямування у Європі, зокрема Італія ліва чи права будує преференційні стосунки з Росією тільки через питання газу, тому уникає цих драстичних для Росії питань. Але це не означає, що треба поставити крапку – треба йти вперед і домагатися визнання історичної правди».

Песимісти і оптимісти

Науковці песимістично налаштовані щодо можливого розгляду резолюції в італійському парламенті чи уряді. Професор Федеріко Арджентієрі зазначив: «Я вважаю, що з боку італійського уряду не буде жодного одноосібного кроку стосовно офіційного визнання Голодомору. Можлива співпраця для вироблення єдиної позиції Євросоюзу, а потім спільне рішення дійде до країн-членів євроспільноти. Дуже важко просувати це питання тут, адже Італія – найбільша проросійська країна ЄС, проросійські симпатії сильніші, ніж навіть у Німеччині».

Більш оптимістично дивляться італійські активісти регіональних комітетів, які в областях проводять інформаційну кампанію щодо визнання трагедії і тлумачать громадянам, що означає український неологізм «Голодомор». Коли ініціатива набуде широкого розголосу в італійських регіонах, тоді будь-який уряд змушений прислухатися до голосу народу, вважають лідери місцевих осередків.

Тема Голодомору – тест для Європи

За словами професора Оксани Пахльовської, нині тема Голодомору є для Європи тестом на інтелектуальну чесність і справою людської гідності. Якщо на міжнародному рівні широку підтримку здобуває рух про заборону смертної кари, (цю ідею, до речі, завзято просуває Італія), то актуальним є для Європи і питання захисту пам’яті невинних людей, яких знищили тоталітарні режими.
XS
SM
MD
LG