Доступність посилання

ТОП новини

Політичний скандал у Польщі: хто повинен нести відповідальність за зовнішню політику?


Єва Поштар Варшава, 30 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер у Польщі спалахнуло протистояння між гілками влади. Головне питання: хтo несe відповідальність за польську закордонну політику — президент чи прем''єр-міністр? Президент розмірковує, чи не мав би Конституційний суд прояснити цю справу. Оглядачі замислюються над питанням: як новий політичний конфлікт впливатиме на польську закордонну політику?

Kонфлікт між президентом Польщі Лехом Качинським та прем''єр-міністром нового уряду Дональдом Туском розгорівся y четвер увечерi, однак перші симптоми політичної кризи з’являлися ще минулого тижня. Спершу президент Лех Качинський не повідомив уряд про закордонний візит до Грузії, потім прем''єр-міністр Дональд Туск не довів до відома президента про пом''якшення становища Польщі у справі входу Росії до міжнародного товариства економічного співробітництва та розвитку.

У четвер детонатором політичного конфлікту була відсутність міністра закордонних справ Радослава Сікорського в президентcькoму палаці, куди Лех Качинський запросив міністра на політичні консультації.

Ситуацію прокоментував речник президента Міхал Камінський: «На жаль, маємо справу з черговим проявом ворожого ставлення уряду Дональда Туска до президента Леха Качинського. Все це має на меті «випхати» президента з його конституційного поля повноважень у справах закордонної політики та оборони. Ми рішуче протестуємо проти цього».

Mіністр Сікорський у той час брав участь у засіданні Кабміну, але, на думку оглядачів, проблема не в поведінці міністра. Усе почалося минулого тижня, коли керівник уряду заявив: «Я несу відповідальність за закордонну політику держави». Стосунки з президентом Дональд Туск бачить по-своєму.

Дональд Туск: «Співробітництво можливе. Однак, я хотів би, щоб наші партнери поважали Конституцію. Там чітко вказано на розподіл повноважень».

Що каже Конституція?

У польській Конституції записано, що прем''єр-міністр та уряд здійснюють польську закордонну політику, президент, як глава держави, представляє країну за кордоном. Черговим каменем спотикання у протистоянні гілок влади є призначення Лехом Качинським колишнього міністра закордонних справ Анни Фотиги керівником президентської адміністрації. У цій ролі вона почала піддавати різкій критиці політику лібералізації відносин Польщі з Росією.

Анна Фотига: «У Росії нещодавно правоохоронці затримали відомого опозиціонера Владіміра Буковського. Чи ми хочемо діалогу з такою Росією, яка заарештовує опозицію? Так не говорить, так не поводиться жодна держава Євросоюзу».

Коментатори вважають, що політичне протистояння у Польщі впливатиме на міжнародну політику держави. Такої думки дотримується і оглядач щоденника «Газета виборча» Марцін Войцеховський, хоча й залишається оптимістом: «На мою думку, від цього могли б постраждати відносини з Україною. Прем''єр-міністр або президент могли б виходити з протилежними політичними проектами, взаємно блокувати дії один одного.Сподіваюсь, зараз у нас відбувається лише своєрідна «розвідка боєм» щодо обсягу повноважень гілок влади. Переконаний, з плином часу все владнається».

Матеріали до теми:

• Поляки очікують від нового уряду поліпшення ситуації у побутовій сфері • Жінки отримають майже третину міністерських портфелів y новому польському уряді • Переможець парламентських виборів у Польщі почав формування нового уряду
XS
SM
MD
LG