Доступність посилання

ТОП новини

ЄС побоюється, що вступ України забрав би велику частину європейського бюджету – провідний економіст Світового банку


Наталія Вікуліна Брюссель, 16 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Україна має високий потенціал економічного розвитку, а її вступові до Євросоюзу перешкоджають насамперед побоювання, що на неї доведеться витрачати велику частину бюджету ЄС. Так вважає провідний економіст Світового банку, директор київського офісу компанії «СіґмаБлейзер» Едільберто Сеґура. На зустрічі з ним побувала брюссельська кореспондентка Радіо Свобода.

Едільберто Сеґура
(sigmableyzer.com)
Потенційне членство Києва в Євросоюзі економіст уважає комплексним питанням. Він нагадав, що 10 років тому Румунія і Болгарія мали не кращу ситуацію, ніж Україна зараз. Подібна картина спостерігалася раніше і в Польщі, пригадує Едільберто Сеґура.

«Наприклад, я пам’ятаю мою першу поїздку до Польщі 1985 року. Наша місія Світового банку, по суті, дійшла висновку, що Польща була безнадійною, що вона ніколи не буде здатною просуватися вперед. Країна мала занадто великий борг, люди не були дуже зорієнтовані на реформи. Щоправда, Польща потребувала певну кількість років, щоб розвинутися, реконструювати свій зовнішній борг тощо. І в 1991 році була хвиля реформ, яка створила велику кількість малих і середніх підприємств. І вони продовжили цей шлях. Я думаю, що Україна за останні п’ять років повторює досвід цих країн», – заявив економіст Світового банку.

Він підкреслив, що коли постає питання про членство України в Євросоюзі, то справа полягає не в самій Україні, а в європейському бюджеті. Мовляв, Євросоюз виплачує сільськогосподарські дотації, багато з яких іде до Франції, і ЄС побоюється, що Україна може перетягнути на себе велику частину бюджету.

Україна здатна на більше

Економіст Сеґура достатньо оптимістично оцінює і нинішній стан економіки України, і перспективи її розвитку. Але він вважає, що країна може розвиватися значно краще – зростаючи більше від нинішніх 5 відсотків на рік.

«Україна може зростати на 8–9 відсотків на рік. Я думаю, що потрібні реформи не прийдуть за один день, вони потребуватимуть великої політичної волі. Я вважаю, що найважливіша річ, яку треба зробити, – це „десов’єтизувати“ адміністративну систему», – наголосив Едільберто Сеґура.

Він вважає, що, незважаючи на те, якою буде урядова коаліція, нинішній склад політичних сил у парламенті забезпечить, що новий уряд буде відстоювати інтереси бізнесу.

Сеґура зазначив, що Україна є привабливою країною для інвестицій, але визнав, що робити бізнес в Україні непросто. Для цього його компанія намагається мінімізувати ризики.
XS
SM
MD
LG