Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно Владімір Путін іде цього тижня у відставку?


Василь Зілгалов Прага, 27 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Надходить чимало різної інформації про можливий зміст телевізійного звернення російського Президента Владіміра Путіна до народу, яке нібито вже записане і буде в російському етері 29 листопада. Не виключають, що в ньому буде відповідь на «запитання 2008 року»: чи буде Владімір Путін балотуватися ще й на виборах президента 2 березня?

Піти, щоб повернутись?
(RadioSvoboda.Ua)
Ніяких точних деталей заздалегідь записаного звернення Путіна до народу не повідомляють. В адміністрації Президента Росії Радіо Свобода лише підтвердили, що цей виступ голови російської держави вийде в ефір у четвер, 29 листопада. Також відомо, що в цьому зверненні достеменно йтиметься про вибори до Державної Думи 2 грудня і, ймовірно, Владімір Путін хоче цим додати провладній партії «Єдіная Россія» чимало відсотків.

Чи може Путін тут же оголосити про свою відставку, щоб балотуватися і на президентських виборах 2 березня 2008 року? Чимало політиків у Росії вважають, що Владімір Путін зможе таким чином законним шляхом балотуватися 2 березня 2008 року – адже російська Конституція забороняє обіймати президентську посаду більш як два терміни поспіль, але не заперечує, коли це робити з перервою, хай і мінімальною.

На третій термін, але з перервою й «законно»

От і Голова верхньої палати російського парламенту, Ради Федерації Росії, Серґей Міронов каже, що Президент може піти у відставку до офіційного оприлюднення у пресі дати президентських виборів, тобто до 28 або ж до 30 листопада, і балотуватися законно втретє.

А першим підказував такий шлях главі Кремля нинішній президент Союзу російських промисловців і підприємців Александр Шохін. Він оприлюднив такий сценарій у московському журналі «Ітоґі», де відзначив, що першим кроком була б відставка Путіна ще до офіційного оприлюднення дати президентських виборів, а другим кроком – його висування думською більшістю, його ж партією, на кандидата в президенти.

Директор Інституту прикладної політики в Москві Ольґа Кріштановская каже, що проблема успадковування влади зараз одна з найгостріших, і вона, звичайно, призводить до кризи влади в Росії: «Тобто, це кожного разу криза, і це погано, для них у Кремлі це абсолютно погана система».

А ще Росією можна керувати з посади прем’єра

Кріштановская вважає, що варіант третього терміну і варіант дострокової відставки – це занепад Путіна як політика.

Хоча вона бачить і інший варіант: «Потім, коли Путін стане лідером партії, яка перемогла на виборах до Думи, будуть змінювати закон про уряд, і силовиків віддадуть прем’єр-міністрові». Це, на думку Кріштановскої, залишає Путіна при реальній владі, тільки цього разу на посаді голови уряду.

Російське видання «Комерсант» стверджує, що запис телезвернення Путіна зробили в телецентрі Останкіно, а не в Кремлі. Це може бути таким собі символічним жестом, що Путін покидає 29 листопада Кремль і стає ніби звичайним громадянином, просто кандидатом у депутати Думи – чи й на посаду президента.

Хоча чимало політиків та експертів у Росії вважають, що різні тактичні ходи Кремля у ці дні нічого не змінюють у системі так званої «керованої демократії» в Росії.

XS
SM
MD
LG