Доступність посилання

ТОП новини

Грузинська поліція розігнала табір і мітинг прихильників опозиції перед парламентом в Тбілісі


Василь Зілгалов Прага, 7 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У середу зранку грузинська поліція і спецназ розігнали учасників безстрокового мітингу і табір опозиції під стінами парламенту на площі Руставелі в Тбілісі. При цьому застосовували сльозогінний газ, водомети і гумові кийки. Понад сто осіб, учасників акції опозиції, шпіталізували. Влада пояснює ці дії намаганням опозиціонерів заблокувати рух у центрі столиці, а опозиція звинувачує владу в диктаторських діях. Мітинг опозиції перемістився на площу Ріке на березі Кури. Повідомляють також, що влада затримала кількох відомих опозиціонерів і звинувачує багатьох лідерів опозиції у зв’язках із російською зовнішньою розвідкою.

Поліція застосовує сльозогінний газ для розгону мітингу під стінами парламенту на площі Руставелі в Тбілісі, 7 листопада 2007 р.
(epa)
І незалежні, і урядові телеканали Грузії показували у середу зранку, як відбувалися зіткнення демонстрантів та поліції біля парламенту в Тбілісі. Спецпідрозділи поліції з водометами, сльозогінними засобами і гумовими кийками відтіснили близько сотні демонстрантів від стін парламенту, знесли встановлені там намети і звільнили площу від 10 учасників голодування.

Кількасот демонстрантів намагалися повернутися до стін парламенту, по тому вони перемістилися на площу Ріке на набережній Кури. Під вечір силовики заблокували й цей мітинг і закликали опозиціонерів розійтися.

Один із лідерів нинішньої опозиції, колишній міністр закордонних справ Грузії Саломе Зурабішвілі заявила з приводу сьогоднішніх силових дій влади, що «демократія тут – на нашому боці».

«Ця влада продемонструвала свою сутність, надіславши у середу вранці тисячу поліцейських проти учасників голодування, серед яких були й жінки. І це демократія! Я вважаю, що ми ліпше знаємо, якою вона має бути, і закликаємо друзів Грузії бути її друзями, а не друзями Президента Саакашвілі. Він іще раз продемонстрував, що він – більшовицький диктатор», – стверджує опозиційна діячка.

Влада закликає до спокою і заявляє, що діє законно

Тим часом спікер Ніно Бурджанадзе зустрілася в стінах парламенту з учасниками акції опозиції, які там переховувалися після сутички з поліцією. Голова парламенту закликала демонстрантів залишити його стіни і також виявити стриманість та піти на нормальний діалог з владою.

«Я хочу звернутися до кожного, особливо до наших прихильників, щоб ви підтримали нас, залишаючись у спокої, там, де ви є, і не дозволяючи конфліктові розростатися», – сказала Бурджанадзе.

А мер Тбілісі Ґіґі Уґулава заявив, що влада міста перешкодила перетворенню міста на «наметову» столицю. «Так, ми дійсно перешкодили цьому, насамперед тому, що закон велить нам так, і це також в інтересах громадян, які проти того, щоб їхнє місто перетворилося на наметовий табір», – сказав він.

Суд у Тбілісі звільнив з-під варти колишнього міністра і лідера опозиції Ґіорґі Хаїндраву, якого раніше затримали при розгоні демонстрантів. Влада звинувачує цього діяча у зловживанні наркотиками.

Нові звинувачення: «за опозицією стоїть Росія»

Тим часом влада Грузії звинуватила низку лідерів опозиції у зв’язках із російською зовнішньою розвідкою. Проурядовий телеканал «Руставі-2» показує сьогодні відеосюжети і аудіозаписи зустрічей діячів опозиції з працівниками російського посольства в Тбілісі. За версіями грузинських спецслужб, одним із зв’язкових із нібито резидентом російської розвідки, якимсь Петром Соломатіним є один із синів колишнього Президента Грузії Цотне Ґамсахурдія.

У середу представники опозиції зустрілися також із працівниками американського посольства в Тбілісі.

Повідомляють також, що поліція провела обшук в одному з офісів мільярдера і лідера опозиції Бадрі Патаркацішвілі. За інформаціями з Тбілісі, сам цей бізнесмен уже відбув до Ізраїлю.

Матеріали до теми:

• Опозиція Грузії продовжує вимагати відставки Президента і знову слухає Іраклі Окруашвілі • «Постреволюційні» катаклізми: що спільного і що відмінного між Грузією та Україною? • Грузинська опозиція пікетує державні установи, влада не збирається йти на поступки • Грузинська опозиція вимагає парламентських виборів раніше, ніж планує влада • Грузинсько-російське протистояння на кордоні грузинсько-абхазького розмежування в Абхазії триває

• Колишній міністр оборони Грузії відмовився від звинувачень у корупції та замовних політичних вбивствах на адресу президента • Політичний скандал у Грузії може зіпсувати її імідж як демократичної країни
XS
SM
MD
LG