Доступність посилання

ТОП новини

«Книжкова хвиля» від UNESCO


Богдана Костюк Київ, 16 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У рамках проекту ЮНЕСКО «Десятиліття культури миру» на Сході і Півдні Європи проходить «Книжкова хвиля», мета якої – популяризувати книгу, літературу, читання серед підлітків і молоді. До участі у «хвилі» включилась і Україна. Акція відбувається уперше.

Глобалізація знищує книгу – все більше дітей і молодих людей, замість читати книжки, слухає аудіо – версії літературних творів. Або грає у комп’ютерні ігри, дивиться фільми, створені за мотивами літературних творів. ЮНЕСКО відмовилось миритися з такою ситуацією, і запропонувало провести «Книжкову хвилю», до якої уже долучились Болгарія, Румунія, Молдова. Цього тижня політики і культурні діячі згаданих країн розповідають у ЗМІ про свої улюблені книги, а книгарні продають літературу зі знижками. Також у цих державах відбудуться поетичні фестивалі та змагання молодих письменників.

Київський культуролог Тамара Федяй вважає, що «Книжкова хвиля» повинна збагатити країни – учасниці досвідом.

Тамара Федяй: «Кожна країна має свою особисту іскру і, звичайно, свою історію. Історію ставлення і до культурної спадщини, як розвивалась та чи інша країна або народ. І нам буде дуже важливо побачити, яким чином можна міняти точку зору на якісь обставини».

Врятування київських книгарень, підтримка української мови та культури

А про український варіант «Книжкової хвилі» її координатор – співголова міжнародного мистецького фонду «Інтер Культура» Володимир Сорока розповів, що вона відбувається під гаслами по врятуванню київських книгарень і на підтримку української мови та культури.

Володимир Сорока: «Це момент піднесення духу, момент, коли людина може зрозуміти не тільки місце книжки у своєму житті, а своє місце у суспільстві. І тому ці проекти дуже прості – от яку книжку, припустімо, Ви візьмете? З цього починається цікава підготовка, внутрішня. Ну, а зараз ми змушені захищати ті осередки, які нам простягнули руку взаєморозуміння. Тому ми вимушені зараз бути у книгарні «Знання», тому що вона закривається. Ну як це може бути – це ж остання книгарня на Хрещатику! Тобто, ми однією рукою працюємо на майбутнє, а другою рукою ми повинні якось підтягувати і допомагати тим, хто залишається сам на сам із цією владою, такого немає в жодній країні світу!»

«Книжкова хвиля» в Україні 17 листопада збере підписи на підтримку столичних закладів культури, існування яких часто стає на заваді місцевим чиновникам. Шанувальники книг створять живий ланцюг, тримаючи одне одного за улюблені книжки, які кожен принесе із собою.

А ще у Києві, Бухаресті і Софії, інших східноєвропейських містах у книгарнях і бібліотеках можна буде продивитись і придбати новинки європейської літератури, розповісти про свою улюблену книжку, зазначила голова Централізованої бібліотечної мережі Деснянського району у Києві Тетяна Курило. І, можливо, хтось уперше відчує справжню насолоду, коли гортатиме книжку, котра ще пахне легенько типографською фарбою, і в котрій міститься цілий кольоровий світ.

Матеріали до теми:

• В Україні розпочалася акція «Велика листопадова книжкова революція» • Книжки! З речами та на вулицю!
XS
SM
MD
LG