Доступність посилання

ТОП новини

Путін підписав закон про призупинення участі Росії в Договорі про звичайні збройні сили в Європі


Про рішення Президента Владіміра Путіна повідомили у п’ятницю представники Кремля. Цей Договір в Європі вважають наріжним каменем безпеки. Він покликаний обмежувати й регулювати нарощення звичайних збройних сил в європейських країнах. НАТО, ОБСЄ, США й країни Європи висловили розчарування рішенням Росії ще в липні, коли Президент Росії оголосив про план призупинення Російською Федерацією чинності Договору про звичайні збройні сили в Європі. Тоді ж, у липні, Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк заявив, що рішення Росії «не привносить стабільності в реґіональну безпеку».


Про рішення Президента Владіміра Путіна повідомили у п’ятницю представники Кремля. Цей Договір в Європі вважають наріжним каменем безпеки. Він покликаний обмежувати й регулювати нарощення звичайних збройних сил в європейських країнах.

Договір ратифікувала Росія та деякі інші держави колишнього Радянського Союзу, але не країни НАТО. Вони вимагають спершу виведення російських військ із Грузії та Молдови.

******** НАТО, ОБСЄ, США й країни Європи висловили розчарування рішенням Росії ще в липні, коли Президент Росії Владімір Путін оголосив про план призупинення Російською Федерацією чинності Договору про звичайні збройні сили в Європі і пов’язаних із ним міжнародних договорів.

Речник НАТО Джеймз Аппатурай тоді назвав крок Москви «розчаруванням» і «кроком назад».

Організація з безпеки і співпраці в Європі дуже стурбована розвитком подій навколо цього Договору, повідомив Радіо Свобода речник ОБСЄ Мартін Несіркі.

А Білий Дім у США висловив жаль із приводу рішення Росії. Але, сказав тоді речник Ради національної безпеки США Ґордон Джондроу, Вашинґтон усе-таки продовжить із Москвою дискусії з цього приводу.

Розчарування висловили також Латвія, Польща, Румунія, Чехія та Україна.

Ще у липні Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк заявив, що рішення Росії «не привносить стабільності в реґіональну безпеку».

Виконувач обов’язків міністра оборони України Леонід Поляков заявив, що Україна з урахуванням інтересів національної та регіональної безпеки «адекватно реагуватиме у відповідності з чинним законодавством, баченням Президента України як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України i тими рішеннями, які ухвалюватимуться в Раді національної безпеки та оборони України».

******** Договір про звичайні збройні сили в Європі підписали 1990 року держави – учасниці Організації Північноатлантичного договору і тодішньої Організації Варшавського договору.

Цей Договір встановлював кількісні обмеження на низку категорій звичайних (неядерних і неракетних) озброєнь, які країни-учасниці мали право розташовувати на своїй території чи її реґіонах.

Після ліквідації Організації Варшавського договору і розпаду СРСР на окремі держави учасники Договору уклали Угоду про адаптацію, яка відображала ці зміни.

Росія цю Угоду підписала і ратифікувала. Водночас країни – члени НАТО не стали її ратифіковувати, доки Росія не виконає своїх зобов’язань щодо виведення російських військ із території Грузії і Молдови.

Участь Росії в Договорі про звичайні збройні сили в Європі і пов’язаних із ним міжнародних договорах буде припинена через 150 днів по тому, як Москва офіційно поінформує про це всіх інших його учасників.

Матеріали до теми:

• Путін призупинив участь Росії у Договорі про звичайні збройні сили в Європі •&nbsp Призупинення Росією дії Договору про звичайні збройні сили в Європі загрожує, насамперед, її сусідам •&nbsp Україна вживатиме «адекватних заходів» у разі виходу Росії з Договору про звичайні збройні сили в Європі, заявив представник Міноборони • Росія призупиняє участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі • НАТО називає незрозумілими наміри Росії щодо звичайних збройних сил у Європі
XS
SM
MD
LG