Доступність посилання

ТОП новини

Радянська держбезпека використовувала свої методи роботи в Центральній та Східній Європі


Оксана Пеленська Прага, 16 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Братиславі закінчила роботу перша в повоєнній історії міжнародна наукова конференція, яка займалась відкриттям і дослідженням методів діяльності радянських таємних служб НКВС – КДБ на теренах Центральної та Східної Європи. Її організували Інститути національної пам’яті Польщі та Словаччини, архівні установи з Чехії та Угорщини. Крім фахівців із цих країн, у конференції взяли також участь учені з Франції, Австрії, Румунії, Італії, Росії, Литви і Канади.

Плакат конференції
(official site)
Серед порушених на братиславській конференції тем – роль радянських таємних служб у придушенні антикомуністичних рухів у Чехословаччині й Польщі, відкриття нових архівних матеріалів про угорську держбезпеку та угорців у Канаді в повоєнний період, або доповідь про технічне забезпечення радянських спецслужб та їхніх сателітів.

На думку учасників, конференція відкрила, що, на відміну від минулого, нині аналізом діяльності спецслужб займаються не тільки їхні працівники – до праці активно залучається нове покоління вчених, не обтяжених стереотипним мисленням.

Крім цього, в таких країнах, як Чехія, Словаччина чи Польща, доступними для громадян стали архіви спецслужб, працюють Інститути національної пам’яті. До відкриття архівів комуністичних спецслужб готуються зараз балтійські країни.

Україна відстає, бо представники колишніх спецслужб досі біля влади

А як справи в Україні, Росії й Білорусі? Наш колега з Російської служби Радіо Свобода Владімір Тольц, який побував на конференції, вважає, що якраз у цих трьох країнах процес відкриття таємних архівів іде найповільніше, найгірше.

«Я краще знаю російське законодавство – здавалося б, воно непогано написане, але існує протидія чиновників, державного апарату в процесі реалізації цього закону. Його природа зрозуміла: зараз іще в усіх згаданих країнах на високих посадах перебувають люди, які в недалекому минулому були пов’язані зі спецслужбами. Приклади тут зайві: подивіться на Президента Росії та його оточення. Меншою мірою це стосується, мабуть, України. Та повірте мені: навіть я знаю низку таких високих державних діячів і в Україні», – каже Тольц..

Якщо говорити про підсумки конференції, то, на думку Владіміра Тольца, кожна з доповідей є певним підсумком – наприклад, інформація про діяльність держбезпеки «Штазі» в НДР, або промислове шпигунство радянських спецслужб, чи робота КДБ з суміжними організаціями в католицьких країнах від Канади до Італії.

Робота КДБ та його сателітів була суттєвим фактором щоденного життя, доходили висновку учасники конференції й зазначали: щоб це могли зрозуміти сучасники, потрібно знати минуле, не зупинятись і продовжувати вивчати архіви.

Матеріали до теми:

• Діяльність НКВД/КҐБ та їхня співпраця з таємними службами в середній і східній Європі в 1945-1989 • СЕРПОМ І МОЛОТОМ! Чи визнають українські комуністи “темні плями” в радянській історії?
XS
SM
MD
LG