Доступність посилання

ТОП новини

У Криму триває негода


Володимир Притула Симферополь, 12 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – У Криму другу добу триває негода. Сильний буревій призвів до людських жертв, до руйнувань на суші і катастроф на морі. За останніми даними, у кримських портах і неподалік узбережжя півострова затонули 6 суден, стільки ж отримало різні пошкодження. У самому Криму досі ліквідовують наслідки першого, учорашнього удару стихії – вчора швидкість вітру тут сягала 32 метрів на секунду, а в морі лютував 7-бальний шторм. Водночас прогнози синоптиків на найближчу ніч для кримчан знову не дуже втішні.

Учора пізно ввечері і сьогодні зранку вітер відчутно стих, і це дозволило розпочати рятувальні та відновлювальні роботи. Але під вечір знову вітер посилився і пішов сильний дощ.

За попередніми даними, в результаті буревію щонайменше одна людина загинула – це 56-літній мешканець селища Приморське під Феодосією, на якого впали ворота.

Крім того, сьогодні в Керченській протоці на російському боці знайшли тіла 3 моряків із кількох затонулих кораблів. Іще 20 моряків вважаються зниклими безвісти. Зважаючи на холодну воду і сильний вітер, шансів їх врятувати, як кажуть фахівці, майже немає.

У результаті негоди у неділю в Криму зруйновано і пошкоджено багато будівель, транспортних комунікацій, інших об`єктів. Сотні повалених дерев, зламано безліч білбордів, із багатьох будівель зірвано чи пошкоджено дахи, в тому числі й у кореспондента Радіо Свобода. Створилася загроза руйнування кількох дамб, зокрема – найбільшої 9-кілометрової греблі біля Сак.

Без води та електрики залишаються кілька сотень населених пунктів. Загалом від вітру потерпіли 11 регіонів Криму.

У Керченській протоці – тисячі тонн мазуту й сірки

Але найдраматичніша ситуація склалася у Керченській протоці, де аварій зазнали і потонули кілька суден із мазутом та сіркою на борту.

Журналістка Керченської ТРК Ірина Сєдова розповіла з місця подій, що сьогодні водолази досліджують дно і з’ясовують, в якому стані ця сірка.

Сьогодні зранку вітер трохи вщух, і, за словами керченської журналістки, нафтозбірні судна підійшли до берегів острова Коса Тузла і збирають також мазут, який вилився із затонулого в неділю танкера, люди на острові теж збирають мазут, який викидає на берег.

Попередження звично проігнорували

Кримський главк МНС справді оголосив штормове попередження завчасно. Але населення закликали… бути обережними і не ходити до лісу.

Сьогодні ж про це в Керчі говорив міністр із питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич. За його словами, штормове попередження було доведене до капітанів усіх суден.

Виключити версію, що попередження берегової служби були проігноровані багатьма суднами, не можна, сказав міністр. Водночас експерти з МНС лише на це й звертають увагу…
XS
SM
MD
LG