Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Косово: голосували лише 40 відсотків виборців


Анамарія Рамач Белград, 19 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На виборах до парламенту і місцевих органів краю Косово найбільше голосів здобула партія колишнього лідера Косовської визвольної армії Хашіма Тачі. Це треті парламентські вибори після того, як Косово у 1999 році стало протекторатом ООН, що сталося після повітряної кампанії НАТО та відступу сербських сил з провінції.

Біля півтора мільйона виборців краю у суботу мали змогу проголосувати за депутатів Парламенту та міських рад краю, і вперше – за мерів міст. Вибори цього разу, на відміну від попередніх, проходили за пропорційною системою з відкритими виборчими списками.

За попередніми даними, Демократична партія, котру очолює колишній командувач повстанців Хашім Тачі, здобула близько 35 відсотків голосів. На другому місці – Демократична ліга Косова на чолі з президентом краю Фатміром Сейдіу, 22 відсотки. На думку кореспондента радіо-телебачення Косова Фатміра Мусліу, перемога партії Тачі була очікуваною з двох причин: «По-перше, громадяни Косова, виборці, не були вдоволені попереднім урядом, в складі котрого були Демократична ліга Косова та Альянс за майбутнє Косова. А по-друге, Тачі зробив великий переворот у своїй партії: він створив передвиборчу коаліцію, до якої включив і деякі партії лівої та правої орієнтації, які принесли йому близько десяти відсотків голосів».

Реформістська партія OРA Ветона Суроі, яка входила до парламенту Косова, цього разу не подолала п‘ятивідсотковий виборчих бар‘єр.

Проголошення незалежності Косова від Сербії ще до 10 грудня

Явка на суботніх виборах було досить низькою – трохи більше 40 відсотків виборців. Причиною цього, на думку оглядачів, стала економічна криза в провінції та невдоволення громадян діями уряду.

У косовських виборах брала участь лише одна сербська партія. Інші на вимогу офіційного Белграда бойкотували голосування. Белград категорично виступає проти незалежності краю від Сербії.

Відразу після оголошення попередніх результатів виборів Хашім Тачі заявив, що його партія домагатиметься проголошення незалежності Косова від Сербії ще до 10 грудня, коли міжнародні посередники мають представити ООН доповідь за результатами переговорів про статус краю Косово. На думку політичних оглядачів, формування нового уряду Косова не буде впливати на перебіг переговорів.

Під час виборів не були зафіксовані жодні інциденти. Спостерігачі ОБСЄ не зафіксували суттєвих порушень. ЦВК та ОБСЄ мають оприлюднити офіційні результати до кінця листопада.

Матеріали до теми:

• Більшість громадян Сербії за вступ до ЄС, але не за рахунок незалежності Косова • Настав час сербам та ЄС визначитися щодо Косова
XS
SM
MD
LG