Доступність посилання

ТОП новини

Безбар’єрний доступ інвалідів до різних установ та закладів — чи можливо це в Закарпатті?


Надія Петрів Ужгород, 6 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Усього 43 відсотки адміністративних будівель, шкіл, училищ, будинків культури та установ соціального обслуговування у Закарпатті облаштовані пандусами для інвалідних колясок. Щоправда, не всі вони придатні для користування. Водночас, у краї є райони, де немає жодного такого спеціального доступу. Обласна влада нарікає на районних, міських та сільських чиновників, які, мовляв, не хочуть перейматися долею людей з обмеженими фізичними можливостями.

28-річна ужгородка Світлана – молода мама, а не інвалід. Але з проблемою доступу до різних адміністративних будівель, аптек, магазинів вона зіштовхується щодня, коли з синочком вирішує якісь справи. Каже, в Ужгороді знає всього три місця, які обладнані справді нормальними пандусами – похилими забетонованими доріжками. Світлана нарікає, що 90 відсотків усіх міських установ та організацій встановили так звані швелерні пандуси – вузенькі рейки з бортиками. Молодій Ужгороді ще жодного разу не вдалося виштовхати ними дитячу коляску.

Світлана: «Я, молода жінка, з маленькою дитиною не можу скористатися тими пандусами, це просто рейки, ширина яких не відповідає колесам коляски. А як тоді інваліди по них вибираються? І навіть у тих місцях, де вони є – в аптеках, магазинах – я не можу ними скористатися, коляску на руках виношу з дитиною».

У багатьох містах встановили пандуси лише «для галочки»

Обласна влада визнає: у багатьох містах області встановили пандуси «для галочки» – наставили таких швелерів і відзвітували про виконану роботу. Таким горе-виконавцям надіслали технічну документацію, в якій розписано, якими ті пандуси мають бути.Попри це в Закарпатті є райони, в яких вимоги безперешкодного доступу інвалідів до закладів освіти, культури, установ пенсійного фонду тощо виконані аж на 0,1 чи 2 відсотки.

Заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації В’ячеслав Микулець в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив: «За оперативними даними, із загальної кількості об’єктів, які визначені для облаштування, пандуси встановлені лише в 43,5 відсотках. Ті структурні підрозділи, на яких було покладене вирішення цього питання, самоусунулися від його виконання».

Керівник області погрожує звільненням

Питання встановлення пандусів закарпатська влада цього тижня розглядала на спеціальній нараді. На ній керівник Закарпаття Олег Гаваші й заслухав керівників районів, міст та представників різних галузей щодо виконання указів з приводу безбар’єрного доступу інвалідів. Висновки вкрай невтішні: приміром, управління соцзахисту збирає звіти про виконання указу, і в той же час далеко не у всіх соціальних установах краю пандуси встановлені.

Олег Гаваші: «А питання по судах, прокуратури – це ті органи, в які повинні звертатися інваліди. Питання доступів до банкоматів, аптек і так далі…»

Керівник Закарпаття також зазначив, що до 20-го грудня пандусами мусять бути обладнані всі адміністративні будівлі області, заклади освіти, культури, пенсійні фонди, установи соціального захисту. Олег Гаваші краю пригрозив, що відповідальні особи, у тому числі його заступники, начальники управлінь та голови районних адміністрацій за невиконання доручення поплатяться посадами.

Матеріали до теми:

• Луганський спеціалізований вагон для інвалідів у візочках
XS
SM
MD
LG