Доступність посилання

ТОП новини

Діли на 180! Чи вмотивоване підвищення ціни на газ для населення?


Надія Шерстюк, Віола Бурда Сто вісімдесят доларів за тисячу кубометрів газу — таку ціну для України встановила Росія. Вона вважає ці розцінки збалансованими. Якщо порівняти із Грузією, яка платитиме з нового року двісті вісімдесят доларів за російський газ, то ціна для України майже пільгова. Втім, це не сто шістдесят доларів, на які розраховувала Україна. Тепер і прості українці мають платити за використання газу більше, аніж було донині, заявили в секретаріаті президента. Чи вмотивоване підвищення ціни на газ для населення?

ГЛАС НАРОДУ:
Скільки ви платите за газ, і чи позначиться на вашому сімейному бюджеті підвищення ціни на блакитне паливо?
Тамріта, пенсіонерка:
- Мені важко на це відповісти. Ми, в принципі, мало платимо. Для мене газ — це не основна частина витрат. Олігархам треба підвищити ціну!
Валерій, економіст:
- Не знаю, але багато плачу. Свій же газ український маємо, чому не дати його народу?
Наталія, головний бухгалтер:
- Поки плачу, по кишені не б''є. Але погано, звичайно, коли підвищать.
Володимир Андрійович, пенсіонер:
- Всі пенсіонери будуть проти. До пенсії додали 5-10 гривень, а ціни підвищили буквально на все.
Валентина Олегівна, пенсіонерка:
- Ми не є типові, бо ми мало споживаємо і маємо 50-відсоткову знижку. У місяць витрачаємо 10 кубів і платимо 1 грн. 80 коп.
Українська хімічна промисловість на межі виживання?

(RadioSvoboda.Ua)
Імпортний газ в Україні використовують переважно великі підприємства. Найбільш енергозатратні підприємства хімічної та металургійної галузі. Третину оплати за газ, що вони використовують, оплачує держава, кажуть експерти. Враховуючи нову ціну, державна компанія НАК Нафтогаз України може зіткнутися із труднощами, каже депутат-бютівець Микола Сивульський.

«НАК Нафтогаз, який фактично дотує за рахунок своїх своїх внутрішніх ресурсів різницю ціни на газ, він просто впаде тоді. Це серйозне питання, і його треба буде вирішувати».

Передбачити те, що ціна на імпортований газ щороку зростатиме, було неважко, каже колишній депутат Володимир Майстришин. І держава раніше мала готуватися до ринкових цін на блакитне паливо, зокрема, підвищувати ціну для підприємств.

«На жаль, держава цим не займалася, ми поки що закривали свою промисловість на рівні того, що ми, мовляв, вам поставимо стільки газу, скільки вам треба, а ви працюйте. На сьогоднішній день ми маємо шок для нашої промисловості, пов’язаний з таким стрибком цін на газ. Хімічна промисловість балансує на межі виживання. Газ є сировиною для цієї промисловості».

Ціна блакитного палива для споживачів

Олександр Шлапак
(ukrinform)
Зростатиме ціна на газ і для простих українців, повідомив нещодавно заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак.

«Подальше консервування цієї ситуації, коли реальна ціна на газ для Теплокомуненерго сягне сьогодні близько 220 доларів (враховуючи транспорт, ПДВ), неможливе. Ми повинні поступово підвищувати ціну на газ для населення».

Наскільки підвищиться оплата за газ для населення, поки що невідомо, каже представниця Міністерства палива та енергетики Тетяна Стадник. Але зростання ціни буде, оскільки імпортний газ суттєво подорожчав.

«Поки що ціна не визначена. Зараз над цим працює Міністерство палива, Міністерство економіки і уряд».

Населення майже не використовує імпортний газ, запевняє експерт з газових питань Володимир Саприкін. Потреби простих українців перекриває газ власного, українського видобутку. Зараз він коштує 58 доларів за тисячу кубометрів. Але видобувники наполягають на підвищенні ціни за нього.

«Цей газ ціна може зрости незначно, оскільки це все ж таки газ власного видобутку. І поки що його ціна майже покриває його видобуток».

Тетяна живе у приватному двоповерховому будинку. Фактично в ньому мешкає дві сім’ї - Тетянини батьки, вона, її чоловік і донька. За 1000 кубометрів вони мають платити 980 грн., це сто дев"яносто шість доларів. Але така сума нараховується в разі, якщо родина використовує більше шести тисяч кубометрів за рік. Але Тетяна доводить чиновникам, що треба розраховувати кількість газу на дві сім"ї , і реально платить двісті вісімдесят гривень на місяць. При цьому слід вкластися у шість тисяч кубометрів на рік.

«У нас зараз у квартирі +15. При моїй зарплаті я не можу платити. До нас постійно приходять і кажуть, що ми вам будемо вимикати газ – вони з нас вимагають гроші авансом. Це просто обурює!

Непрозорі схеми споживання газу

Новий уряд має дати чітку і зрозумілу людям схему споживання газу, має пояснити, куди йде газ, видобутий в Україні, а куди - імпортний. Теоретично, каже фахівець із питань енергетики Олександр Гудима, своє, в кілька разів дешевше, паливо має задовольняти потреби населення, а підприємства мають використовувати імпортний, дорожчий газ.

«Я не можу з упевненістю сказати, що насправді так воно і було. Швидше за все, уряд Януковича лобіював інтереси великих сімей, великих олігархів, не виключаю, що саме вони отримували частку українського газу, дешевого. У той час як дорогий російський газ ішов на потреби економіки».

Щоб щороку не шокуватися ціною імпортного газу великі підприємства, які теоретично є основними його споживачами, треба стимулювати до енергозбереження, вважає депутат парламенту четвертого скликання Володимир Майстришин. І робити це методом батога і пряника. Батіг — відповідні податки за те, що ти перевищуєш витрати енергії, а пряник — довгострокові кредити, які сприятимуть розвиткові вітчизняної промисловості.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• «Ера дешевих енергоресурсів вже у минулому». (Інтерв’ю з віце-президентом фонду «Стратегія-1») • Газові домовленості Кабінету Януковича • Нова ціна на російський газ для України знову має політичне підґрунтя? • Україна отримуватиме імпортний газ у 2008 роцi за цiною $179,5 за тисячу кубометрiв • Підвищення ціни на туркменський газ: український аспект
XS
SM
MD
LG