Доступність посилання

ТОП новини

Газові домовленості Кабінету Януковича


Тетяна Ярмощук Київ, 5 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Замість прогнозованих та обіцяних урядом і Президентам 160 доларів за тисячу кубів імпортного газу Україна отримала ціну майже 180. Такі результати українсько-російських переговорів. Внаслідок такого здорожчення ціна «блакитного палива» для української промисловості може перевищити 260 доларів.

179 з половиною доларів – це комфортна ціна газу для України, заявляють у Кабінеті Міністрів і обіцяють, що вона протримається до 2009 року.

Керівник Мінпаливенерго Юрій Бойко: «Ця ціна, враховуючи жорстку конкуренцію, яка є на світових ринках щодо енергоносіїв, є для нас комфортною. Особливо у порівнянні з цінами на газ у наших сусідів».

Коментар же Віктора Януковича щодо результату газових переговорів короткий: «Я не задоволений».

В Секретаріаті Президента чекають на «комплексне звітування»

Українсько-російські газові переговори йшли відповідно до президентських директив, кажуть у Секретаріаті глави держави. Але поки що воліють не коментувати їхній результат.

Натомість заступник керівника Секретаріату Президента Олександр Чалий багато говорив про «комплексність»: «Переговори йшли відповідно до затверджених директив. Зараз ми очікуємо комплексне звітування делегації. Ми його ще не отримали, оскільки тільки вчора завершилися переговори. Коли комплексно все буде проаналізовано, тоді й буде оголошена комплексна системна позиція. Тоді можна буде реагувати, коли ми побачимо, як ця ціна встановлюється і яка її динаміка в майбутньому».

А у Блоці Юлії Тимошенко, лідер якого претендує на прем’єрське крісло, вважають, що новий уряд має переглянути газові домовленості.

«Ми змушені будемо розгрібати цей завал. Впевнений у тому, що будемо переглядати. Це здача національних інтересів України в угоду сусідній державі», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода бютівець Микола Сивульський.

Щоправда, і українська сторона збільшує вартість транзиту російського газу українською територією, але експерти вважають таку відповідь неадекватною: адже збільшення складе всього 50 копійок за проходження ста кілометрів 1000 кубів газу.

Серйозний удар по хімічній промисловості?

179 з половиною доларів — це критична ціна для деяких галузей української економіки, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода екс-голова «Укртранснафти» Олександр Тодійчук. «Найбільш болючою така ціна буде для хімічної промисловості, тому що там газ використовується як сировина. Така ціна близька до межі конкурентоспроможності хімічної продукції, в першу чергу добрив. Але я думаю, що в цілому наша промисловість витримає таку ціну, звичайно, знизивши прибутки і можливості подальшого розвитку. З іншого боку, не дуже сприятливий час для цього, тому що Україна якраз вступає до СОТ, і на нашому ринку найближчим часом з’явиться продукція з інших країн, і загостриться конкуренція».

Втім, експерти згадують кінець 2005 року, коли критичною для економіки називали ціну газу у 95 доларів. Однак після встановлення такої ціни нічого страшного не трапилося.

Збільшення ціни газу із 130 до майже 180 доларів за тисячу кубів Росія мотивує здороженням туркменського газу. У листопаді російський «Ґазпром підписав» угоду з Туркменістаном, згідно з якою у першому півріччі Росія купуватиме газ по 130 доларів, а в другому – по 150.

Матеріали до теми:

• Нова ціна на російський газ для України знову має політичне підґрунтя? • Україна отримуватиме імпортний газ у 2008 роцi за цiною $179,5 за тисячу кубометрiв • Підвищення ціни на туркменський газ: український аспект • Ціна на газ: анатомія проблеми • У Москву до Ґазпрому • Газові перспективи Кабінету Януковича
XS
SM
MD
LG