Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польські переговори на найвищому рівні


Богдана Костюк Київ, 6 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Польщі Лєх Качинський прибув до Києва. Проблем у двосторонніх відносинах вистачає: ЄВРО – 2012 і спільна газова удавка, Шенгенська угода і прикордонне співробітництво.

Стратегічність партнерства України і Польщі не залежить від прізвищ тих, хто є при владі, – на цьому наголошують представники і Києва, і Варшави. Радник Секретаріату Президента України Богдан Соколовський зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода: «Стосунки України і Польщі диктуються насамперед духом суспільства – українського і польського, – які мають спільні цілі, дуже близькі за ментальністю. І тому будь-яка влада, будь-які персоналії, які обираються або призначаються до влади і в Україні, і у Польщі, виконують волю своїх народів. Волю на зближення і на співпрацю. На даному етапі у нас стосунки тільки будуть покращуватись».

Україна і Польща в останнє десятиліття ніби знову відкривають одна одну для себе. І знаходять спільну спадщину, яка перевищує темні сторінки історії. За словами львівського вченого Тараса Возняка, найважливіше питання, яке є, це збереження спільної історичної спадщини.

«Ми будемо готувати Рік замків і маєтків у Галичині, ми таким чином хочемо зробити річну акцію по, так би мовити, зростанню уваги на цей історичний спадок. Він належить як українцям, так і полякам. Ця проблема, я думаю, дуже істотна у гуманітарній сфері» – вважає львівський філософ Тарас Возняк.

Щоправда, дуже багатьох громадян України спантеличили нові візові правила, які встановлюються з приєднанням Польщі до Шенгенської зони вже менше, ніж за місяць. Але речник МЗС України Андрій Дещиця заспокоює співгромадян: «З початку 2008 року польські консульські установи видаватимуть багаторазові шенгенські візи. На основі угоди про спрощений візовий режим між Україною та Євросоюзом».
XS
SM
MD
LG