Доступність посилання

ТОП новини

2007-й на Рівненщині – рік археологічних відкриттів


Валентина Одарченко Рівне, 26 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Передноворіччя не дало розхолодитися рівненським археологам. Знахідка у центрі Острога змусила їх здивуватися і взятися до роботи. Загалом рік 2007-й був сповнений знахідками, які дозволяють по-іншому поглянути на історію волинських міст.

Давня монета. Таких знахідок тут чимало
(RadioSvoboda.Ua)
На моїх очах металошукач допомагає віднайти кілька старовинних монет, того ж дня знаходять підкову, глиняну люльку та жіночий кістяний гребінець. На центральній площі давнього Острога, незважаючи на мороз, у розпалі розкопки.

Працюють археологи
(RadioSvoboda.Ua)
Заступник начальника експедиції Василь Чекурков повідомив: «У них заплановано розпочати будівництво до нового року.., тому цю ділянку ми маємо зараз закінчити. А на майбутнє плануємо розширити ділянку розкопок до півтори тисячі квадратних метрів, зняти ґрунт до чотирьох метрів…».

Наштовхнулися на середньовічні склепіння

Поштовхом до нових археологічних розкопок стало будівництво гуманітарного корпусу Національного університету «Острозька академія». Розпочавши земляні роботи, будівельники з археологами наштовхнулися на середньовічні склепіння – кажуть, це були підвали якоїсь великої споруди – ймовірно, контрактового дому, адже тут була розташована Ринкова площа. Цікаво, що про цю споруду в історичних описах жодної згадки, але ще глибші розкопки дають знахідки аж до 9 століття і спонукають робити висновки про те, що Острог був центром Волинської землі з давньоруських часів.

Середньовічні підземелля відкрилися в самісінькому центрі Острога
(RadioSvoboda.Ua)
Мороз не може бути на заваді таким відкриттям, наголошує Богдан Прищепа, директор Рівненської філії Охоронної археологічної служби.

Богдан Прищепа: У нас два варіанти: або припинити все, сказати «ми не можемо» – і тоді вони загонять сюди екскаватор, все це виберуть, ніхто нічого не побачить… Ні тих монет, ні залізних наконечників, нічого іншого – все це буде втрачене. Або ось так приїжджати. Працювати серед зими, хоч некомфортно…

Радіо Свобода: Виходить, що у вас роботи побільше, бо будуються в центрах міст…

Богдан Прищепа: рік, що минає, на Рівненщині можна назвати археологічним
(RadioSvoboda.Ua)
Богдан Прищепа: Не просто так. Будувалися й раніше, але законодавства не було, яке б змушувало будівельників звертатися до археологів. Зараз це є – останній закон про охорону археологічних пам’яток вийшов у 2002 році…

Знахідки в центрі Рівного і Дубна

Саме будівництво в центрі Рівного і Дубна наштовхнуло археологів у нинішньому році на сенсаційні знахідки – давньоруське городище на місці Рівного і залишки давньої культури у центрі Дубна.

Богдан Прищепа: «В об’єктах 16 століття ми знайшли цілу серію цікавих речей побутових або знаряддя – сокири, лопати... Найцікавіша печатка, вирізана з м’якої крейдяної породи – мергелю. Фахівці сказали, що вона пов’язана з єврейською общиною. В Україні подібної речі ще не знаходили».

А ще були розкопки на місці майбутнього промислового об’єкту у Городку під Рівним – тут досліджували городище; і розкопки спільно зі столичною експедицією в Хрінниках Млинівського району, де поряд з поселенням готів упродовж довгих віків наклалися нашарування багатьох інших культур.

Знайдене в Острозі хочуть законсервувати на місці і «музеєфікувати»

Нині основна увага дослідників зосереджена на Острозі. Заступник начальника експедиції Василь Чекурков переймається практичним результатом розкопок. Він зазначає, що віднайдені речі розповідатимуть про себе більше не в музеях, а саме у цих підвалах: «Якщо дійсно будуть кошти, щоб їх розчистити, дослідити і «музеєфікувати», щоб було як у Європейських країнах…».

Ректор «Острозької академії» Ігор Пасічник стверджує, в академії вчинять саме так: «Повністю все те, що розкопано, будемо брати в саркофаги, зберігати для того, щоб туристи могли згодом бачити всі ці нашарування від 9 до 16 століть. І в майбутньому Острог буде українською Меккою».

Археологи Рівненщини не пригадують подібних зимових робіт. Кажуть, що з огляду на кількість знахідок часу писати звіти буде обмаль. Достеменно відомо одне: рівняни не випадково виношують ідею створити своє «золоте кільце» із замків та музеїв. Невипадково саме з цим краєм пов’язані імена відомих українських археологів – Ігоря Свєшнікова та Юрія Шумовського.
XS
SM
MD
LG