Доступність посилання

ТОП новини

Чи перетвориться шенґенська візова зона на «шенґенський мур» для України?


Богдана Костюк Київ, 20 грудня (RadioSvoboda.Ua) – 21 грудня нові члени Євросоюзу розпочинають процедуру переходу на нові правила видачі віз громадянам України. Тобто, до початку 2008 року ці країни мають перейти на так звані «шенґенські принципи» видачі віз. Що це таке, кожний українець, який виїжджав до Західної Європи, відчув на своїй, сказати б, шкурі. А що буде з приєднанням до Шенґену Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії?

Отримання шенґенської візи для громадянина України – це виснажливий процес, який починається зі збору документів. Крім стандартного набору для всіх країн Шенґенської зони (читаймо – ЄС), кожна з держав, відповідно до вимог національного законодавства, додає ще кілька папірчиків, які стосуються матеріального і сімейного становища прохача, і вже тоді можна йти з цим немаленьким пакетом до консульства. Зі власного досвіду зазначу, що збір документів займає кілька днів, адже треба оббігти власне начальство і бухгалтерію, районну податкову адміністрацію і ще кілька установ.

Чи зменшить такий «кілометраж» введення у дію Угоди про спрощений візовий режим між Україною та Євросоюзом, відповіді не дають ані іноземні дипломати, ані працівники Консульського управління Міністерства закордонних справ України. Хоча голова консульського департаменту Борис Базилевський вважає головним, щоб документ почав діяти вже від 1 січня 2008 року.

Борис Базилевський: «Шенґенська зона наближається до кордонів України. Завдання МЗС полягало у тому, щоб мінімізувати ті проблеми і ті труднощі, які виникли або ж виникнуть у разі цієї об’єктивної реальності. За останні півроку було проведено низку переговорів, зокрема, з країнами Євросоюзу. Передбачається, що є «парасолькова» угода між Україною та ЄС, що має набути чинності з 1 січня 2008 року».

Від 1 січня, навіть якщо не встигне ратифікувати Верховна Рада...

Борис Базилевський нагадав, що за домовленостями між владою України та Європейською Комісією ця угода вважатиметься такою, що набула чинності у перший день 2008 року, навіть якщо Верховна Рада її не ратифікує до того часу. Пан Базилевський пояснив це завершенням необхідних внутрішньодержавних процедур.

Він також нагадав, що згідно з домовленостями між Україною та Угорщиною, підписано угоду про так званий «малий прикордонний рух».

Посол Угорщини Андраш Баршонь з цього приводу сказав: «Цей дозвіл отримують у паспорт ті українці, які мешкають у зоні 50 кілометрів до українсько-угорського кордону, не менше ніж три останні роки. Дозвіл видається максимум на 5 років або ж на термін дії паспорту. При переході українсько-угорського кордону туди і назад, вони не потребують штампу у паспорт».

Заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисеєв обіцяє, що найближчим часом Україна підпише подібні угоди зі Словаччиною і Польщею.

Про важливість підписання цих двосторонніх угод та введення у дію «парасолькової» візової угоди кажуть і дипломати, і експерти, бо інакше розширена шенґенська зона може перетворитись для українців на новітній «шенґенський мур».

Матеріали до теми:

• 9 нових країн ЄС приєднуються до Шенґенської зони • Євросоюз хоче збільшувати прикордонну співпрацю з країнами-сусідами • ЄС може полегшити візовий режим з Україною в найкращому випадку з 1 січня 2008 року
XS
SM
MD
LG