Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії знову твердить про «недружні кроки» України


Путін, зокрема, заявляє про «своєрідне трактування українською стороною подій нашої спільної історії» чи про «героїзацію воєнних злочинців, які співпрацювали з нацистами». Президент Росії також бачить в Україні «„війну“ з історичними пам’ятниками й похованнями радянських воїнів-визволителів», «дедалі сильнішу дискримінацію російської мови» й «діяльність, спрямовану на розкол Української православної церкви».

Лист Владіміра Путіна до колеги в Україні Віктора Ющенка оприлюднений на сайті голови російської держави.

Путін, зокрема, заявляє про «своєрідне трактування українською стороною подій нашої спільної історії» чи про «героїзацію воєнних злочинців, які співпрацювали з нацистами».

Президент Росії також бачить в Україні «„війну“ з історичними пам’ятниками й похованнями радянських воїнів-визволителів», «дедалі сильнішу дискримінацію російської мови» й «діяльність, спрямовану на розкол Української православної церкви».

Путін у листі до Ющенка не наводить жодних конкретних претензій, але попереджає, що такі «недружні кроки» можуть «завдати серйозної шкоди двосторонній співпраці на різних напрямках».

Лист надісланий як відповідь на стурбованість Віктора Ющенка становищем із Українською бібліотекою в Москві. Владімір Путін стверджує, що «жодних підстав для занепокоєння немає».

Президент України звернувся до російського колеги зі своїм листом, у якому звернув його увагу на ситуацію навколо цієї бібліотеки, наприкінці листопада.

Міністерство закордонних справ Росії наприкінці минулого тижня вже висловлювало «глибоке занепокоєння» «посиленням відверто націоналістичних, антиросійських і русофобських настроїв в Україні».

«Ідеться фактично про спроби використати складні періоди нашої спільної історії, щоб отримати поточні політичні вигоди на догоду сумнівним ідеологічним настановам», – мовилося в офіційному коментарі МЗС Росії.

У тому коментарі згадувалося, зокрема, що в Україні «реабілітується» Організація українських націоналістів і Українська повстанська армія. При цьому, на думку російського зовнішньополітичного відомства, «добре відомо, що бандитські формування УПА брали участь у каральних акціях нацистів».

Російська сторона, мовилося в заяві Москви, розраховує, що «не лише влада, а й інтелігенція України, ветерани і молодь скажуть своє вагоме слово». Як заявили в російському МЗС, «пора дати відсіч» «націоналістичним вихваткам».

Міністерство закордонних справ України відповіло на це в понеділок, що сприймає заяву з Москви «з гумором».

Матеріали до теми:

• Юрій Луценко вважає, що Владімір Путін недостатньо поінформований про історію України • Президент України звертає увагу свого російського колеги на ситуацію навколо Української бібліотеки в Москві • Невідомі вивезли з Української бібліотеки в Москві унікальний газетний фонд • Українське МЗС «із гумором» сприймає заяву російського зовнішньополітичного відомства щодо «антиросійських настроїв» в Україні • У Львові обурені заявою МЗС Росії • У Криму виступають проти антиукраїнських проявів російського МЗС • Москва занепокоєна «антиросiйськими проявами» в Українi
XS
SM
MD
LG