Доступність посилання

ТОП новини

День до спікера


Київ, 3 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Останній день для узгодження кандидатури спікера. На чиїй постаті зійдуться коаліціянти, і від чого залежатиме результативність голосування? Подробиці ж цього голосування, ймовірно, узгоджуватимуть сьогодні на засіданні погоджувальної ради.

Поки що «Наша Україна – Народна самооборона» ще не ухвалила остаточного рішення щодо кандидатури майбутнього спікера. Ймовірно, сьогодні фракція зустрінуться із Арсенієм Яценюком, який наразі є єдиним претендентом на цю посаду, каже Радіо Свобода нунсівець Микола Оніщук: «У фракції відбувся короткий обмін думками без ухвалення рішення, оскільки у цей день Арсеній Яценюк був у закордонному відрядженні. Швидше за все, що у понеділок або у вівторок зранку відбудеться його зустріч з фракцією, де і буде ухвалене остаточне рішення.Поки що інших пропозицій немає».

Регіонали сподіваються на провал

Представники ж Партії регіонів запевняють, що ніхто із них не голосуватиме за кандидатуру спікера від коаліції, хто б це не був. І лише після того, як це голосування пройде вдало, регіонали обіцяють заявити про свою опозиційність.

Представник Партії регіонів Михайло Чечетов зазначив: «Нехай вони спробують проголосувати за свою кандидатуру. Думаю, що вівторок буде день сміху в Україні. 1 квітня у нас день сміху, і вівторок, коли вони голосуватимуть. Ні комуністи, ні Литвин, ні ми голосувати не будемо. У них є більшість, от і нехай голосують».

Сюрпризи таємного голосування та НУНСу?

Під час голосування за кандидатуру спікера визначальними будуть дві речі: режим голосування та позиція НУНСу, каже політолог Сергій Таран.

«Якщо голосування буде повністю в закритому режимі, то можна робити досить скептичні прогнози щодо його результативності. Також матиме значення те, наскільки НУНС визначиться щодо єдиної кандидатури спікера. Якщо результативного голосування не буде, це фактично означатиме розкол в НУНСі на дві, чи навіть на три частини», – вважає політолог Сергій Таран.

У вівторок у парламенті має відбутися голосування за спікера. Коаліціянти домовилися, що квота Голови Верховної Ради належить «Нашій Україні – Народній самообороні». В’ячеслав Кириленко, кандидатуру якого раніше висунули на цю посаду, взяв самовідвід. Тепер ідеться про Арсенія Яценюка, який є протеже Президента. У БЮТі заявили, що підтримають будь-яку кандидатуру від НУНСу.
XS
SM
MD
LG