Доступність посилання

ТОП новини

Тіло на продаж - українки та молдаванки популярний товар серед торговців людьми.


Віола Бурда, Надія Шерстюк

ГЛАС НАРОДУ:
Чи пропонували вам чи вашим знайомим жінкам поїхати за кордон "попрацювати" домогосподарками чи танцівницями?
Альона, ліцеїстка:
- Поїхати за кордон потанцювати??? А, ну якщо там танці чи щось таке, то так...Про торгівлю людьми чула - зі мною ніколи такого не трапиться...
Оксана, студентка, майбутній юрист:
- Я захищала курсову роботу щодо викрадення і продажу людей. Дійсно, дуже багато людей потрапляють у рабство... Причина - важко сказати, чи то віру в людей, в їхню доброту, чи то легковажність... Держава в нас не забезпечує роботою, от дівчата і їдуть - не пере провіряють документи у фірм...
Аня, ліцеїстка:
- Мене дуже дивує - стільки передач про це - що вивозять дівчат і потім вони займаються проституцією, і все одно знаходяться тупаки, які туди їдуть... Ну що вони не розуміють?
Дмитро Миколайович, пенсіонер:
- Проблема в тому, що в нас дуже низький рівень життя. А дівчата дивляться, що там ніби краще, і їдуть. Я думаю, вони чудово розуміють чим їм доведеться там займатися...Наскільки я знаю, деякі з цих рабинь, яких визволили - знову повертаються за кордон. Бо вони хочуть жити красиво...


Європа нам поможе

Європейський Союз виділив майже 2 мільйони євро для реалізації дворічного проекту щодо попередження торгівлі людьми в Україні і Молдові. Фахівці, котрі під цим явищем перш за все мають на увазі торгівлю жінками, стверджують, що цей злочин посідає третє місце у світі після наркобізнесу і незаконних оборуток зі зброєю. Куди будуть спрямовані ці кошти і чому, попри різноманітні попереджувальні заходи, українські жінки їдуть за кордон і потрапляють там у сексуальне і трудове рабство?

Проект з протидії торгівлі людьми в Україні та Молдові здійснює Міжнародна організація з міграції. За словами керівника її інформаційної служби Наталії Кривцової, програма спрямована на викорінення наслідків цього тіньового бізнесу, жертвами якого стають все частіше не лише жінки, але й чоловіки.

“Рабством ми називаємо експлуатацію - вона може бути і сексуальною, і трудовою. Масштаби трудової експлуатації з року в рік – збільшуються. І все це входить в поняття торгівлі людьми”.

За різними джерелами, близько 40 тисяч українських жінок працюють в нелегальній секс-індустрії за кордоном. В українському кримінальному кодексі передбачено покарання для торгівців живим товаром за статею 49. Втім, правосуддя у цьому напрямку нічого не може довести – минулого року столична міліція порушила лише 7 справ, а цього року – 1. Для порівняння – тільки міжнародна організація міграції самотужки за 6 років витягла з рабства 3,5 тисячі людей.

Дмитро, киянин: "Мої дві знайомі - 25 і 28 років - їздили домогосподарками працювати в Грецію, а їх змушували ще "обслуговувати" господаря. Забирали гроші, документи.. Викликала їх якась дуже загадкова фірма, яка пропонувала роботу домогосподарок... Терпіли два роки, а потім зустріли знайомого і він допоміг їм звідти вибратися. В цих жінок діти є, а чоловіків немає і роботи немає, тому й вирішили їхати за кордон заробляти гроші. А повернулися - ще тут борги віддавали. Тепер вже більше не їздять... "


“Жінки, котрим пощастило виплутатися з тенет сексуального рабства, воліють якнайшвидше забути про свої сумні пригоди”, - каже сорокарічний киянин Дмитро.

НАШІ ЗА КОРДОНОМ

Українські секс-рабині користуються великою популярністю у Греції, Румунії, Росії і навіть Мексиці.

Італія - одна з країн Західної Європи, де секс-індустрія і торгівля жінками вважається поширеним явищем. Попит на послуги проституток немалий: 9 мільйонів італійців шукають сексу за гроші. Не існує точної статистики, скільки українських путан затримали і скільки їх сьогодні перебуває в країні, адже торгівля людьми і секс-індустрія, бізнес тіньовий. Місцева преса часом повідомляє про викриття злочинних угруповань за участю громадян України та Італії, котрі нелегально постачали дівчат на Апенніни для надання сексуальних послуг. Трудові пропозиції від таких роботодавців стандартні – пропонують хатню роботу, або взагалі не кажуть чим доведеться займатися. В результаті – вже за кордоном відбирають документи й гроші. Втім, місцеві громадські організації, які опікуються “рабинями”, помітили – українки майже не “підробляють” проституцією на вулиці – частіше там знімають клієнтів румунки та африканки.

Торговці живим товаром - тонкі психологи, і для кожної жертви готують окрему пастку - кого заманюють гарними у порівнянні з українськоми мірками, заробітками, кому обіцяють влаштування особистого життя із закордонним принцем, зазначає Тетяна Гурин, співробітниця столичного Центру роботи з жінками, що зазнали насильства. Киянин Ігор жив в Америці. Там познайомився з американцем, який відразу ж зреагував на назву “Україна”. Оскільки в Мексиці українки - дешевий секс-товар для звичайних робочих. Дівчат разом з наметами вивозять в поле для трудівників. Часто українки потрапляють в Мексику, купуючись на обіцянки “провідників” перевести їх через американський кордон. А вже у США, вони зможуть влаштуватися на роботу. Втім, часто українки залишаються в Мексиці і “обслуговують” місцевих чоловіків.

Європа проти рабства

Карати злочинців, захищати свідків та постраждалих –наприкінці двотисячного року тодішній комісар ЄС з юстиції Антоніо Віторіно підписав від імені ЄС Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності і два протоколи про боротьбу з торгівлею людьми. У Євросоюзі діють загальноєвропейські програми, які викривають торгівців живим товаром. 41 мільйон євро виділила Європа для чотирирічної боротьби проти торгівлі людьми. Зараз в Євросоюзі діє судова мережа, яка займається викриттям торгівців рабами. До того ж країни Європи обмінюються фахівцями, які спеціалізуються на розслідуваннях певних видів злочинів. Також трудовими та сексуальними рабами опікуються громадські організації. В Україні найбільш відомими борцями з торгівлей людьми є Міжнародна організація міграції та громадська організація “Ла Страда”.

Що буде за продаж людини в Україні?

12 січня цього року президент Ющенко підписав зміни до Кримінального кодексу, що стосується відповідальності за торгівлю людьми. В кодексі є дві статті, за якими можна покарати продавців живого товару.

Стаття 149. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини

1. Торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об''єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або особою, від якої потерпілий був у матеріальній чи іншій залежності, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров''я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, - караються позбавленням волі на строк від п''яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені щодо малолітнього, або організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров''я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від восьми до п''ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.


Стаття 303. Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією

1. Втягнення особи в заняття проституцією або примушування її до зайняття проституцією з використанням обману, шантажу чи уразливого стану цієї особи, або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, або сутенерство - караються позбавленням волі на строк від трьох до п''яти років.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо кількох осіб або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або особою, від якої потерпілий був у матеріальній чи іншій залежності, - караються позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років.


Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG