Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори у Туркменистані не були ні вільними, ні справедливими.


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 12 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Організатори президентських виборів у Туркменистані заявляють, що понад 98 відсотків учасників недільних президентських виборів у країні вкинули свої бюлетені за одного з шести офіційних кандидатів, і це буде підставою оголосити у вівторок ім’я переможця. При цьому спостерігачі вказують на низку порушень і штучно завищену явку на цих виборах.


Для більшості цивілізованих країн явка виборців на рівні 99 відсотків була б дивною — та не для Туркменистану. Принаймні на папері.

Бо незалежні неофіційні спостерігачі, зокрема, кореспонденти Радіо Свобода, відзначили низьку явку виборців не лише в Ашгабаті, а й у східній провінції Лебап. Один зі свідків цих виборів, представник ПАРЄ Жозе Соаріш сказав, що «ці вибори абсолютно не вільні й не чесні».

Еріка Дейлі, директор проекту «Туркменистан» Інституту відкритого суспільства, сказала Радіо Свобода, що від цих виборів багато й не очікувалося: «Це перші вибори в Туркменистані з кількома кандидатами. Це так, але разом із тим це вибори без вибору. По суті між шістьма кандидатами не було жодної різниці, навіть у платформах, бо всі вони виступали від однієї політичної сили. Тому й голосування не мало ніякого значення».

Сподівання на краще?

Хоча деякі спостерігачі були навіть здивовані, що оточення Сапармурата Ніязова після його смерті одразу ж не призначило спадкоємця, а пішло на вибори аж з шести кандидатів. Так, Майкл Гол, директор Центральноазійського проекту Міжнародної кризової групи, бачить причини самого факту цих виборів у Туркменистані в прагненні певної легітимності: «Нова влада Туркменистану хоче виявити позірну законність перед власним населенням та й перед міжнародною спільнотою. Таким чином можна сказати, що це добра ознака. Можливо, щось і зміниться в Туркменистані».

Спостерігачі також повідомляють, що Туркменистан оголошував про плани розширити доступу до інтернету для населення, і якраз сьогодні почав виконувати обіцянку: єдиний у країні провайдер, державний «Туркментелеком», оголосив про заплановане відкриття «першого державного інтернет-кафе в країні».

Центральна виборча комісія Туркменистану ще не оголосила навіть попередніх результатів виборів, але вже у вівторок збирається назвати переможця. Більшість оглядачів переконана, що ним оголосять Ґурбанґули Бердімухаммедова, нинішнього виконувача обов’язків Президента. А на середу вже призначена офіційна церемонія інавгурації.

Матеріали до теми:

• Вибори в Туркменистані: на демократію ще не чекайте.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG