Доступність посилання

ТОП новини

Польща відкликає своїх дипломатів, причетних до спецслужб.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 21 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Хоча від п''ятниці, коли в Польщі оприлюднили кінцевий рапорт у справі ліквідації посткомуністичних військових спецслужб, минуло вже трохи часу, політичні пристрасті навколо цього не вщухають. Серед вказаних в рапорті співробітників колишніх військових спецслужб знайшлись і польські дипломати. Цими днями польський МЗС несподівано їх відкликав до Варшави.

Минулої п''ятниці коли польський президент Лех Качинський оприлюднив рапорт у справах ліквідації колишніх військових спецслужб, він наголосив, що в документі зафіксовані незаконні дії комуністичних органів безпеки та їхніх співробітників.

Виявляється, в рапорті знайшлись і прізвища польських дипломатів. Останніми днями міністерство закордонних справ наказало їм повернутись до Польщі. Серед відкликаних, як "для проведення консультацій" є посли Польщі в Туреччині, Кувейті, КНР та Австрії.

Звинувачення різні

Автори рапорту закидають одним – контакти зі злочинними групами, іншим – що писали доноси на польську діаспору в Сполучених Штатах, ще іншим – навчання в радянських дипломатичних училищах.

Польський міністр закордонних справ Анна Фотига заявила журналістам: "Не буду коментувати цих подій. Я несу відповідальність за безпеку польських дипломатів. Все відбувається згідно з моїми повноваженнями".

Співробітники спецслужб опинились у небезпеці?

Польські аналітики вважають, що жодна держава світу не оприлюднила списку співробітників спецслужб, які за кордоном працюють в дипломатичних місіях. Фахівці попереджають, що співробітники польських військових спецслужб названі в рапорті опинилися в небезпеці, оскільки деякі з них працюють в гарячих точках, де діють миротворчі місії НАТО.

Проте міністр закордонних справ Польщі Анна Фотига каже, що відкликання дипломатів не має жодного впливу на миротворчі дії НАТО: "Ми не чинимо нічого, що загрожує безпеці діям НАТО. Польська дипломатія діє безперервно і ця ситуація аж ніяк не, перешкодить у функціонуванні НАТО".

Чи постраждає імідж Польщі?

Опозиція вимагає створення парламентської надзвичайної комісії, яка розгляне справу рапорту. Про те, до чого може призвести оприлюднення рапорту, депутат партії Союз демократичної лівиці, голова парламентської комісії у справах спецслужб Януш Земке заявив: "Виявляється, що особи вказані в рапорті виконують іншу роботу, ніж ту, яку офіційно повідомляв польський уряд. Це може створити серйозні проблеми для Польщі у відносинах з тими країнами, де зараз працюють офіцери спецслужб".

Відповідаючи на закиди опонентів польський прем''єр Ярослав Качинський говорить, що справа ліквідації колишніх військових комуністичних спецслужб є наболілою для держави проблемою. Треба було раз на завжди без огляду на наслідки, покінчити з тим – вважає глава польського уряду.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG