Доступність посилання

ТОП новини

Польських євродепутатів у Європарламенті об’єднує ідея входження України до ЄС.


Єва Поштар Варшава, 21 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польські євродепутати, що належать до різних політичних фракцій Європарламенту, справу входження України до ЄС вважають своїм пріоритетом і за це виступають єдиним фронтом. Добрі українсько-польські відносини є також пріоритетом уряду польського прем’єра Ярослава Качинського.

Польські євродепутати балотувались до Європарламенту за списками різних політичних партій. Всі 54 польські євродепутати належать до різних політичних фракцій: християнських демократів, лібералів, соціалістів — проте всіх їх єднає підтримка ідеї входження України до НАТО і Євросоюзу.

Проект резолюції про особливе партнерство ЄС—Україна

На форум Європарламенту винесений для обговорення проект резолюції про особливе партнерство ЄС—Україна. Для його схвалення потрібна відповідь на низку питань: який стан реформування української держави, як Україна готується до входження в європейські структури. Відповідь на ці запитання дасть рапорт, що його готує для Європарламенту польський євродепутат, впливовий політик владної партії «Право і Справедливість» Міхал Камінський. Радіо Свобода запитало пана Камінського про головні тези цього документу.


Міхал Камінський: «Я ставлю перед собою складне, але важливе завдання, щоб у рапорті було ствердження перспективи членства України в Євросоюзі. Справа в тому, що про членство України не згадується досі в жодному офіційному документі ЄС».

Офіційна Варшава – «адвокат України»

Польські коментатори переконані, що попри політичне протистояння в Україні, Польща надалі залишиться адвокатом українських справ у Європі.

Міхал Камінський: «Польські дипломати, державні лідери Польщі при першій – ліпшій нагоді обстоюють необхідність входження України в європейські структури. Також за це виступаємо і ми, польські євродепутати, не дивлячись на нашу політичну належність».

Україна у зовнішній політиці Польщі

Польські публіцисти також вважають, що доказом українських пріоритетів у зовнішній політиці Польщі є те, що польський президент Лех Качинський з жодним президентом не зустрічався так часто, як з Віктором Ющенком. Також польський прем’єр Ярослав Качинський на минулотижневому з’їзді своєї партії «Право і Справедливість» назвав відносини з Україною одним із пріоритетів свого уряду.

Міхал Камінський зазначає, що пояснювати особливе ставлення Польщі до України не треба: «Відомо, що по обидва боки українсько-польського кордону нам треба спільно ще багато працювати. Той факт, що Україна посідає чільне місце в списку польських пріоритетів закордонної політики, не треба пояснювати. Це справа очевидна».
XS
SM
MD
LG