Доступність посилання

ТОП новини

Огляд преси: Парламентські вибори в Естонії — основна боротьба відбуватиметься між право- й лівоцентристами; естонські виборці вибирають голосування за допомогою інтернету.


Людмила Пилип Рига, 2 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Перебіг подій передвиборчої кампанії, підсумки попереднього голосування, участь виборців в інтернет-виборах, а також прогнози політологів щодо можливих переможців на парламентських виборах в Естонії — ось основні теми місцевих ЗМІ.

На нинішніх виборах до парламенту Естонії балотуються 975 кандидатів на депутатів. Боротьбу за 101 місце в Рійґікоґу (парламенті Естонії) ведуть 11 партій і семеро незалежних депутатів.

Місцева газета „Postimees“ повідомляє, що проведення виборів обійдеться державі в 30 мільйонів естонських крон (понад 2,5 мільйона американських доларів). Інформують також, що за перебігом виборів спостерігатимуть понад 50 представників іноземних ЗМІ та міжнародні спостерігачі.

Майже 3 відсотки голосували через Інтернет

В Естонії наприкінці минулого — на початку цього тижня вже відбулося попереднє голосування. Виборці могли проголосувати на будь-якій виборчій дільниці, а власники ідентифікаційної картки з мікрочипом і спеціального зчитувального пристрою — віддати свій голос за певного кандидата через інтернет.

Із понад 1 мільйона 300 тисяч мешканців країни посвідчення особи з мікрочипом мають близько мільйона. Зчитувальних пристроїв для них у населення тим часом значно менше, хоч коштують вони в перерахунку від 8 до 17 доларів.

За інформацією Центральної виборчої комісії, у перебігу попереднього голосування взяли участь понад 170 тисяч виборців — близько 19 відсотків від загального числа. Можливістю електронного голосування скористались 36 тисяч громадян Естонії — трохи менше від 3 відсотків.

«Російськомовні» партії взагалі не пройдуть до парламенту

Однак основна боротьба між кандидатами в депутати відбудеться 4 березня. Згідно з естонським законодавством, у день виборів голосування відбувається лише на дільницях за місцем проживання виборця, а також удома, якщо стан здоров’я не дозволяє прийти на виборчу дільницю. За даними Національного реєстру Естонії, в парламентських виборах можуть узяти участь 940 тисяч виборців.

Газета „Eesti Ekspress“ повідомляє, що напередодні виборів різні соціологічні фірми проводили опитування громадської думки, щоб відобразити можливі результати виборів та з’ясувати симпатії виборців. За даними соціологів, основна боротьба на виборах точитиметься між «центристами» та «реформістами».

Зокрема, проведене фірмою OU Faktum & Ariko опитування засвідчило, що найбільшою популярністю серед виборців користується ліберальна «Партія реформ», яка дещо випереджає «Центристську партію», що її трохи всупереч назві залічують до лівоцентристських. Третє місце займає консервативний «Союз Батьківщини і Res Publica», четверте «Народний союз», який вважають аграрно-популістським.

Опитування показало, що ліві, так звані «російськомовні», партії на цих виборах не зможуть подолати п’ятивідсоткового бар’єру.

За прогнозами аналітиків, у наступному складі парламенту Естонії можуть бути представлені «Центристська партія», «Партія реформ», «Союз Батьківщини і Res Publica», а також «Партія зелених», «Народний союз» і соціал-демократи.

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес у своїй промові з приводу 89-ї річниці Естонської Республіки зазначив, що на парламентських виборах слід оцінити діяльність народних представників, і закликав виборців зробити «мудрий вибір». За словами керівника Естонії, він доручить формувати уряд своєї країни представникові тієї партії, яка отримає найбільшу кількість голосів на виборах.
XS
SM
MD
LG