Доступність посилання

ТОП новини

Як лікувати планету від хвороби під назвою потепління?


Людмила Ваннек Прага, 5 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Глобальне потепління називають хворобою планети. Планета шукає способів лікування – як зменшити свою залежність від нафти? 6 квітня в Організації Об''єднаних Націй зберуться експерти, які вивчають зміни клімату і шукають альтернативних шляхів використання енергії. Можливо, їм вдасться трошки просунутися у вирішенні цієї проблеми?

Еквадор -- Вулкан Котопаксі. Фото вгорі від 14 березня 2006 р., фото внизу від 14 січня 2007 р.
Колишній віце-президент Сполучених Штатів Ел Ґор, який нині активно займається проблемами довкілля, виступив нещодавно перед Конгресом США і дійшов висновку: «Планета має гарячку. Якщо ваша дитина хвора на гарячку, ви йдете до лікаря. Якщо лікар каже – вам треба втрутитися тут, ви не відповідаєте, йому: я читав оповідання на тему фантастики і там мовиться, що це не проблема. Якщо горить колиска, ви не замислюєтесь над тим, чи ваша дитина вогнестійка. Ви дієте!»

Ел Ґор говорив про глобальне потепління, доля якого, на його думку, залежить передусім від невпинного зростання кількості авт і забруднення довкілля вихлопними газами.

Що ж можна зробити, адже спинити автомобільну продукцію неможливо?

Від бензину до біопалива

Логічним для захисників довкілля є – заміна класичного бензину на так званий «зелений», тобто біопаливо.

Одна з можливостей – пальмова олія, її переробляють на біопаливо у багатьох країнах світу. Її можна вживати в їжу і «годувати» нею автомобільний бак. Однак, пальма росте не всюди. Більш поширеною рослиною, яка придатна для переробки, є кукурудза.

У Сполучених Штатах переробка кукурудзяної олії на етанол стала настільки популярною, що потроху теж переростає у проблему.

Чому? Це пояснив Лестер Браун, директор Вашингтонського інституту політики Землі: «Ситуація виходить з-під контролю. Якщо так йтиме далі і кількість заводів з переробки кукурудзи збільшиться, то наступного року одна третина врожаю кукурудзи у США піде на етанол».

Інші закликають до громадського транспорту та велосипедів

Екологічний експерт із України Юрій Урбанський каже, що якою б зеленою не була олія для авт, все ж довкілля від неї все одно забруднюватиметься: «Просто йде мова про те, що під час руху цього автомобіля будуть якось мінімізовані викиди шкідливих речовин у навколишнє середовище, але, як ви сказали, є фільтр, який рано чи пізно треба десь зберігати, захоронювати, щось з ним робити. Тобто, знов таки ж сміття залишається. Воно в одному місці не викидається, але викидається в іншому. Якщо в місті ці автомобілі будуть, то буде чистіше повітря навколо них, але про те, що мінімізується шкода навколишньому середовищу – треба акуратніше казати, бо якщо в одному місці щось скоротили, то в іншому воно з''явиться».

А яка ж тоді альтернатива?

«Можна вибирати між приватним транспортом і громадським транспортом. Або – між автом і велосипедом», – радить експерт.

Матеріали до теми:

• Ґор закликає конгресменів до подолання кліматичної кризи • Італія та Іспанія — найбільші жертви глобального потепління • Нищення лісів у Новій Україні. Чому ліси вирубуються і чим це загрожує? • Дерева допоможуть людству боротися зі змінами в кліматі • Північно-Західній Європі загрожує різке похолодання
XS
SM
MD
LG