Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді затримані британські моряки співпрацюють з іранською владою?


Зиновій Фрис Прага, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Іранська влада заявляє, що всі 15 заарештованих британських моряків зізнались, що порушили іранський морський кордон 23 березня. Зізнання чотирьох затриманих демонструвало іранське державне телебачення. Лондон вважає неприйнятним трансляцію подібних зізнань і знову закликає негайно відпустити морських піхотинців. Тим часом журналісти пробують з’ясувати, чи справді можна говорити, що британські моряки співпрацюють з іранською владою.

Іран –- один з затриманих британських моряків біля мапи Перської затоки. Зображення з іранського телеканалу Al-Alam. 2 квітня 2007 р.
Ситуація навколо британських моряків, на думку деяких спостерігачів, не є такою однозначною, як може здатися на перший погляд. Чарльз Гейман із лондонського аналітичного видання "Джейнс" не виключає, що ні Велика Британія, ні Іран не знають достеменно, де проходить морський кордон між Іраном та Іраком. Між іншим, цей кордон досі не визнаний на міжнародному рівні. Ось чому експерт вважає, що необхідний міжнародний арбітраж для з’ясування лінії кордону.

Британські моряки не є військовополоненими

Радіо Свобода звернулось до пана Геймана із запитанням про те, яких правил мають дотримуватися британські моряки в ситуації, в якій вони опинилися. Експерт відповів, що ця ситуація є дуже складною для цих моряків. Однак вони, каже він, не є військовополоненими. Солдатів взяли в перебігу цивільно-правової суперечки, яку вирішують у звичайних судах. Їх заарештували, але їх не захоплювали в полон, а це вже дещо інше... Ситуація ускладнюється тим, що до моряків не мають доступу чиновники британського посольства.

Посмішки заарештованих британців ще нічого не означають

Багатьох дещо здивувала поведінка британських моряків. У сюжетах, які демонструє іранське телебачення, вони посміхаються, почуваються розкуто. Британський експерт Чарльз Гейман пояснює це тим, що з моряками справді поводяться гуманно. До того ж, військовики знають, що це цивільна справа. З іншого боку, в цій ситуації іранцям дуже легко зіграти на громадськість. Вони можуть дістати кадри, де моряки посміхаються, в моменти, коли за ними немає нагляду, коли вони просто розслаблені. Моряки не можуть 24 години на добу сидіти з грізним виглядом обличчя. Це б не сприяло збереженню морального духу, вважає експерт.

До речі, торкаючись цього ж аспекту, британська преса зауважує, що заяви і поведінка британських моряків ще нічого не означають. Це може бути своєрідною грою. Мовляв, ви хочете почути від нас, що ми порушили іранський морський кордон? Будь ласка, ми скажемо що завгодно – лишень відчепіться від нас.

Моряки не йшли воювати

На запитання про те, як цей інцидент вплине на імідж військовиків Великої Британії, Чарльз Гейман каже, що в цій делікатній ситуації більшість людей у всьому світі розуміють реалії, в яких все це відбувається. Заарештовані моряки справді в дуже складній ситуації. Вони не мали спорядження для ведення військових дій. Вони не мали нічого, щоб належним чином захистити себе. Вони мали лише стрілецьку зброю, в той час як їх оточили човни з кулеметами і значно важчим озброєнням.

Чарльз Гейман в інтерв’ю Радіо Свобода висловив сподівання, що морські піхотинці успішно повернуться до Великої Британії, а всю цю історію розглядатимуть, як порівняно незначний територіальний інцидент. Такі інциденти трапляються постійно. А йти на військові зіткнення у Великій Британії ніхто не хоче, вважає британський експерт із лондонського аналітичного видання "Джейнс".

Матеріали до теми:

• Протистояння між Великою Британією та Іраном після арешту британських моряків триває • Лондон просить ООН допомогти у звільненні британських моряків, затриманих Іраном • Іранське телебачення показало затриманих британських моряків • Великобританія перериває будь-які відносиниз Іраном, доки він не звільнить затриманих британських моряків • Іран затримав 15 представників військово-морських сил Великобританії у Перській затоці
XS
SM
MD
LG