Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України та Польщі підтримують у валійській столиці спільну заявку своїх країн на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року


Олекса Семенченко Кардифф – Лондон, 17 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У ці хвилини у готелі Saint David’s міста Кардиффа – валійської столиці триває фінальна презентація заявок трьох кандидатів на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. У цій презентації, яку бачать лише 14 членів виконкому найвищого європейського футбольного органу УЕФА, беруть участь президенти України й Польщі для підтримки спільної заявки своїх країн.

Перед основною презентацією українсько-польська делегація в Кардиффі провела свій пробний виступ. Після нього президент Польської федерації футболу Міхал Листкевич висловив сподівання, що виконком УЕФА оцінить дійсний стан речей з підготовкою до Чемпіонату Європи 2012, а не віртуальні проекти: “Я чув, що один із наших конкурентів планує показати тривимірну картинку чудового віртуального стадіону, яку треба роздивлятися в спеціальних окулярах. Так це ж лише розвага! Вважаю, що більше враховують реальність. У нашій презентації показано, як стадіони у Донецьку або в Познані уже будуються. Це конкретика, а не лише віртуальність”.

Конкуренти: Угорщина разом із Хорватією та Італія

Кожній заявці-кандидатові надано 30 хвилин для презентації та 15 хвилин для відповідей на запитання. Презентація є закритою для засобів масової інформації і навіть для представників кандидатів-конкурентів. Її можуть бачити виключно члени виконкому. Відомо, одначе, що за жеребом Україна та Польща мали виступити після Угорщини та Хорватії, які теж кандидують спільно.

Із джерел, близьких до українсько-польської делегації, відомо, що їхній виступ мав розпочатися коротким рекламним фільмом, що показує переваги двох країн, а також їхні туристичні принади. Відтак голови футбольних федерацій Польщі й України Міхал Листкевич та Григорій Суркіс після вітального слова, мали запросити до виступу президентів Віктора Ющенка та Леха Качинського. На сцені передбачено також появу представників національних олімпійських комітетів відомих спортсменів Сергія Бубки та Ірени Шевинської. У суто футбольній частині виступили тренери Олег Блохін та Лео Бенгакер, а на завершення перед виконкомом мали постати відомі футболісти Андрій Шевченко та Єжи Дудек.

Останньою презентує свою заявку Італія, яку букмекери вважають фаворитом. Багато хто з фахівців, проте, розглядає шанси кандидатів як приблизно рівні. Тож від якості презентації, а також від залаштункового лобіювання ввечері у понеділок та пізніше у вівторок під час урочистої вечері залежить досить багато.

Лідери України і Польщі не могли не поїхати

У зв''язку із цим присутність президентів України та Польщі може розглядатися як позитив, зокрема, беручи до уваги, що Хорватія й Угорщина представлені прем''єр-міністрами, а Італія — посадовцями нижчого щаблю. Адже УЕФА вважає підтримку турніру державою одним із ключових критеріїв оцінки заявок. До останнього часу участь президентів, проте, була непевною через політичну ситуацію в Україні. А Лех Качинський не хотів їхати без Ющенка, щоб не опинитися в дещо неприємному становищі у разі поразки заявки двох країн. Та, врешті- решт, як повідомив керівник польського штабу Євро-2012 Міхал Никовський, президенти визнали: ухвала є настільки важливою політично та економічно для їхніх держав, що не можна не їхати.

Аргументи України та Польщі на користь їхньої кандидатури відомі давно: це нагода для європейської інтеграції України і футбольний розвиток (у сенсі будівництва нових сучасних стадіонів) досі занедбаної у цьому плані частини Європи. Ринок, який має населення 85 мільйонів, має бути дуже привабливим для УЕФА, інвесторів та спонсорів Чемпіонату. Як сказав один польський журналіст, якщо кожен українець та поляк з''їдять по гамбургеру, то МакДональдс продасть їх 85 мільйонів, тоді як в Угорщині та Хорватії лише 15 мільйонів. Ну й іще один аргумент – це те, що у Східній Європі не було великих спортивних змагань першого рангу від часу Олімпіади 1980 року в Москві.

Переможець стане відомий у середу

Офіційно виконком голосуватиме за переможця у приміщенні міської ради Кардиффа у середу вранці. Відтак буде оголошено переможця й відбудеться прес-конференція. Наскільки ефективним було лобіювання в останні дні, невідомо. Угорці, зокрема, впевнені, що їхня заявка вийде до другого кола голосування разом з італійською. Водночас, польська Gazeta Wyborcza пише, начебто Григорій Суркіс стверджував, що має підтримку 6-ти із 12-ти членів виконкому, які голосуватимуть.
XS
SM
MD
LG