Доступність посилання

ТОП новини

Не СУДилося...Чому безпорадна українська Феміда?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи хотіли б ви бути суддею? /images/photo/SL_24.05.2007_n1.jpg Микола Федорович, військовий юрист: - Я б хотів. Приємно людини якось чимось допомогти. Суд повинен бути справедливим. У нас, на жаль, не завжди так виходить. /images/photo/SL_24.05.2007_n2.jpg Світлана, економіст: - Ні, дуже небезпечно бути суддею у наш час. Хоча гроші...так, це плюс. Робота українських суддів нечесна. /images/photo/SL_24.05.2007_n3.jpg Юрій Костянтинович, будівельник: - Для цього потрібна юридична освіта. Я людина творча, у мене не лежить душа до цього. /images/photo/SL_24.05.2007_n4.jpg Роман, працює в шоубізнесі: - У мене не виникало такого бажання. Я не думаю, що суддям гарантується повна незалежність. Суддею треба ставати, коли маєш достатній життєвий досвід, а мені лише 21 рік. /images/photo/SL_24.05.2007_n5.jpg Олена, держслужб овець: - Якби жила в Європі, то погодилась. А у нас на суд тиснуть. У нас кожен чиновник є корумпованим, ті, хто не корумповані, вони не можуть існувати в цій країні. Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Не минуло й місяця після того, як Віктор Ющенко повернув у генпрокурорське крісло Святослава Піскуна, і Президент знову вирішив поміняти керівника цього відомства. Під час засідання колегії Генпрокуратури Секретар Ради Нацбезпеки і оборони Іван Плющ зачитав указ глави держави, яким Піскун відправлений у відставку. А напередодні Віктор Ющенко саме Генпрокуратурі доручив дати оцінку роботи Конституційного суду, який, за словами його голови Валерія Пшеничного, вже фактично ліквідований. Водночас, як свідчить нещодавнє опитування Інституту соціології НАН України, рівень довіри українців до судів загалом є низьким – “трійка” з десяти можливих балів. Чому українські суди є недієздатними? В чому причина безпорадності української Феміди?

Середньомісячна заробітна плата суддів у залежності від спеціалізації і рівня суду складає у 2007 році від 5373 до 20737 грн.
(за даними Міністерства фінансів)
“Є судді, які ніколи самі не пишуть рішення, за них це роблять ті, хто оплачує це рішення”

Президент звільнив Святослава Піскуна з посади Генерального прокурора “через суміщення ним державної посади із депутатським мандатом”. Піскун залишався депутатом Верховної Ради п’ятого скликання від фракції Партії регіонів. Виконувачем обов’язки Генпрокурора Ющенко призначив прокурора Криму Віктора Шемчука. А вже двічі звільнений Ющенком з посади Генпрокурора Святослав Піскун скасував накази щодо поновлення на посаді Віктора Шевчука і пообіцяв позиватися до суду. Чи вдасться йому відстояти там свої права, адже, за словами колишнього судді Апеляційного суду Києва Юрія Василенка, вітчизняна судова система опинилася у глибокій кризі: “Судова система практично не існує. Колапс давно вже наступив. Існує суддівське чиновництво. Немає конституційних принципів судоустрою, немає незалежності, не створена судова система взагалі, як це передбачалося Конституцією. Тому так і сталося”.

Тетяна Монтян: "Потрібен єдиний формалізований відкритий іспит для тих, хто бажає стати суддею. Щоб вони публічно демонстрували свої знання".
Нині молодь з юридичних вузів не поспішає одягати суддівську мантію, зазначає адвокат Тетяна Монтян. Набагато більшу зарплату можна отримувати, працюючи у юридичних компаніях. Середній вік сьогоднішніх служителів Феміди — 30-40 років. Є серед суддів і такі, чий загальний рівень освіти викликає сумніви: “Суддя КС Віктор Шишкін, коли ще він працював у Вищій Раді юстиції, розповідав, що суддями намагаються стати особи, які у рефераті на 30 сторінок примудряються зробити 200 граматичних помилок. Є судді, які працюють над собою, цікавляться законодавчими новелами, консультуються з колегами, тобто люблять свою роботу, інша справа — чи використовують вони свої знання як шляхетні люди. Є судді, які ніколи самі не пишуть рішення, нездатні написати. За них це роблять ті, хто оплачує це рішення”.

Даєш закон про судоустрій!

Олександр
(RadioSvoboda.Ua)
Киянин Олександр 10 років оббиває пороги вітчизняних судів. За його словами, проблема української Феміди не стільки в самих суддях (йому зустрічалися порядні і чесні судді), скільки в самій судовій системі: “У мене таке враження, що систему судоустрою зробила група людей. Це самі судді, щоб їх неможливо було контролювати простим людям. Це не стільки інструмент в руках виконавчої влади, скільки якась незалежна корпорація”.

Але незважаючи на всі труднощі, в Україні вже зараз пересічна людина може домогтися справедливості у суді. У цьому переконує на своєму досвіді киянка Галина, яка виграла справу за адміністративними позовом щодо ДТП: “Печерський райсуд ухвалив рішення на мою користь. Я довела суддям, що я була права у цій ситуації. А ввечері я дізнаюся, що депутат-регіонал зробив подання до ВР про звільнення судді, який ухвалив рішення на мою користь. Звільнення за порушення присяги. У мене виникло запитання – значить, я не виграла суд, якщо постало питання про некомпетентність цього судді. Кому мені більше вірити – органу, який призначає і звільняє суддів, чи суду, як останній інстанції, де я можу відновити справедливість”.

Щоб поліпшити роботу судів, не треба винаходити колесо, чесна судова система є у багатьох державах, запевняє юрист Тетяна Яблонська. Крім того, можна дещо запозичити з радянського минулого стосовно судоустрою. Йдеться не про телефонне право, а обирання служителів Феміди народом: “Я повністю згодна з тими юристами і з тими представниками влади, які вважають, що суддів треба обирати. Принаймні, у першу та другу інстанції. У нас сьогодні немає засідателів у судах. Хоча у Конституції записано, що вони мають бути. Адміністративний суд — єдиний, який запрацював так, як треба. Суди загальної юрисдикції вкрай погано працюють”.
Верховний Суд США
(VOA)
А в Сполучених Штатах суддів і обирають, і призначають, зазначає кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн. До речі, за американською Конституцією, члени Верховного суду служать довічно: “9 членів ВС призначає президент, має затвердити сенат. На нижчому рівні губернатори штатів призначають штатних суддів. На рівні місцевому їх обирають. Чи є корупція? Так, але це, швидше, виняток, ніж правило”.

Поставити на ноги занепалу українську Феміду можна, кажуть самі судді. Для цього треба терміново ухвалити закон про судоустрій за європейськими стандартами. Маються на увазі такі зміни, які б з, одного боку, підвищили відповідальність суддів, а з іншого – їхню незалежність, в тому числі і матеріальну.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Корупція не дозволяє вершити правосуддя • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Кадрові перестановки силовиків • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики • Судова епопея триває • Корупція на посткомуністичному просторі: як убити дракона? (Прямий ефір)
XS
SM
MD
LG