Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК чекає на списки кандидатур від партій коаліції


Віктор Міняйло Київ, 2 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Центральна виборча комісія продовжила на два дні термін подачі кандидатур до окружних виборчих комісій на дострокові вибори 24 червня цього року. Відповідну телеграму надіслав головам політичних партій голова ЦВК Ярослав Давидович.

Не зважаючи на холодну погоду, жителі наметового містечка - прихильники партії Регіонів - залишаються біля Центральної виборчої комісії. Київ, 2 травня 2007 року.
ЦВК почала виконувати Указ Президента України від 26 квітня Про припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів. Згідно з законом України, “окружні виборчі комісії утворюються не пізніш як за п''ятдесят днів до дня виборів за поданнями партій (блоків), що представлені партійними фракціями у поточному складі Верховної Ради України”.

Термін такого подання закінчився о 24-й годині 1 травня.

Коаліція ігнорує ЦВК і вичікує рішення КСУ

Оскільки з 5-ти парламентських сил кандидатури до ЦВК подали лише дві – "Наша Україна" та БЮТ, комісія вирішила почекати ще два дні. Але навряд чи дочекається кандидатур від партій урядової коаліції. Принаймні, так стверджує народний депутат від Комуністичної партії України Катерина Самойлик: “Ми повинні прийняти вердикт Конституційного Суду, яким би він не був. А тоді приймати рішення. І друге. Верховна Рада прийняла рішення щодо одночасних виборів Верховної Ради та Президента. Для цього прийняти треба цілу низку законів. Поки що ми залишаємося на цій позиції”.

Солідарний з колегою по коаліції і депутат з Партії регіонів Ярослав Сухий: “ЦВК не може самостійно продовжувати ніякі терміни. ЦВК не може придумувати закони, ЦВК повинна виконувати їх. Закону про дотермінові вибори немає. Ми пропонували людський варіант: давайте зберемося в сесійній залі, внесемо необхідні зміни і доповнення, щоб не смішити далі людей”.

Комітет виборців і “Наша Україна” переконані в правоті ЦВК

А от голова правління Комітету виборців України Ігор Попов вважає, що дії ЦВК повністю відповідають законодавству: “Згідно з Законом про Центральну виборчу комісію, вона може випускати інструкції щодо питань, які не врегульовані Законом про вибори. Закон про вибори чітко говорить про формування окружних виборчих комісій на позачергових виборах народних депутатів. Тобто, ніяких причин не можна назвати, щоб ЦВК зробила щось, що суперечить закону про вибори народних депутатів”.

Впевнений у правоті ЦВК і нашоукраїнець Борис Безпалий. Він переконаний, що дострокові вибори відбудуться за будь-якої погоди: “Наша Україна" братиме участь у виборах. Крапка. Я не говорив ні про які умови. Ні про нашестя марсіан. Ні про Тунгуський метеорит-2. "Наша Україна" братиме участь у виборах. Крапка”.

Згідно з Указом Президента, позачергові вибори мають відбутися 24 червня. Термін подачі кандидатур до окружних комісій спливає до 24-ї години 3-го травня.
XS
SM
MD
LG