Доступність посилання

ТОП новини

Голова місії євродепутатів до України: «Сам наш приїзд свідчить про те, що ми дбаємо про ситуацію в Україні»


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У травні до Києва має приїхати місія з 10 європарламентарів, які проведуть зустрічі з керівництвом України, представниками політичних сил, головами Конституційного Суду та Центрвиборчкому. Делегація має з’ясувати, чи можуть дострокові вибори до Верховної Ради пройти належним чином та чи готові політичні лідери України до діалогу. Про перспективи цієї поїздки кореспондент Радіо Свобода запитала в голови майбутньої місії, керівника Делегації Європарламенту у зв’язках із Україною Адріана Северіна.

Адріан Северін
Р. С.: Чи зможе така поїздка посприяти вирішенню конфлікту в Україні?

A. С.: Оскільки наша місія має розслідувати факти, то найважливішим для нас є зібрати факти і вже потім робити висновки. Звичайно, країна під час кризи не є найкращим місцем для міжнародних візитів. Але в цьому особливому випадку я думаю, що самою нашою присутністю там ми збираємося подати сигнал усім сторонам: ми дбаємо про те, що відбувається в Україні, ми уважно спостерігаємо за подіями в Україні, і ми б хотіли бачити, що розбіжності подолають завдяки політичним переговорам, поважаючи верховенство права і принципи демократії.

Р. С.: Чому ваша місія не буде посередником у конфлікті?

A. С.: Я заявив із самого початку, що для того, щоб виступити посередниками, нас повинні попросити про це всі залучені сторони, і вони мають виявити щирий інтерес і готовність досягти політичного вирішення. Тож нині наш візит намагатиметься перевірити цю загальну готовність досягти політичного рішення.

Р. С.: А чому місія вирушає до України тільки за кілька тижнів, а не скоріше?

A. С.: Ми сказали, що готові їхати туди якнайскоріше, але не раніше, ніж ми можемо бути впевненими, що зможемо побачити всіх і мати насправді серйозну дискусію з найвизначнішими особами, тобто з тими, хто ухвалює рішення. Тож із цього погляду я вважаю, що для нас добре зараз подати сигнал про нашу готовність. І, звичайно, ми думаємо, що найпізнішою датою є останній тиждень цього місяця. Із іншого боку, ми хочемо дати деякий час Конституційному Судові, тоді ми краще зможемо оцінити його здатність бути залученим до вирішення проблеми. Цей час може бути необхідним. І ще з іншого боку, перед приїздом до Києва ми хочемо дати деякий час головним політичним гравцям наважитися на те, щоб досягти рішення шляхом переговорів.
XS
SM
MD
LG