Доступність посилання

ТОП новини

Тоні Блер іде у відставку. Новий лідер Лейбористської партії стане новим прем’єр-міністром Великої Британії


Олекса Семенченко Лондон, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер у четвер оголосив, що 27 червня йде у відставку з посади лідера панівної Лейбористської партії. Тепер партія обере нового лідера, який, згідно з британськими законами, автоматично стане наступником Блера на посаді прем’єр-міністра Великобританії. Тимчасом як на батьківщині, так і в решті світу оцінюють спадщину Тоні Блера.

Тоні Блер вітає своїх прихильників. Седгефілд, 10 травня 2007 р.
Тоні Блер оголосив про відставку в своєму виборчому окрузі Седжфілд. Він пояснив, що тут починалася його політична кар’єра, а тому тут належить її і закінчити після 10 років на посаді прем’єр-міністра.

Блер виступив з дуже натхненною промовою перед прибічниками, заявивши, що змінив Велику Британію на краще. Він згадав позитивні зрушення в системі освіти, охорони здоров’я, в ділянці боротьби зі злочинністю, а також у забезпеченні мінімального рівня заробітної плати.

Що ж до речей, за які його найбільше критикують, передусім, війни в Іраку, то Блер досі переконаний у власній правоті у час, коли ухвалював своє рішення. Адже він вважав неприйнятним не підтримати стратегічного союзника – США після трагедії 11 вересня 2001 року. Блер загалом визнав, що міг припускатися якихось помилок за час свого прем’єрства. “Я прошу сприйняти одну річ: скажу, поклавши руку на серце: я робив лише те, що вважав правильним”, — зазначив прем’єр.

На кінець промови Блер зворушливо подякував британському народові за свої успіхи, і назвав його “найвеличнішим у світі".

Блер зблизив Європу з Британією

У четвер спадщину Тоні Блера почали оцінювати як вдома, так і за кордоном. Зокрема, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Блер досяг успіху у зближенні Європи з Британією. Проте він не зміг повністю змінити настрої британців щодо деяких найважливіших проблем на порядку денному ЄС, зазначив Баррозу.

Проте британські експерти вважають позицію прем’єра щодо ЄС правильною. На думку директора дослідницького інституту Economist Intelligence Unit Чарлза Дженкінза, Блера вважають найбільш проєвропейським прем’єр-міністром із часу Едварда Гіта, який, власне, й зробив Британію членом європейської спільноти.

Відставка після великого досягнення

На думку багатьох британців, Тоні Блер іде у відставку відразу після одного зі своїх найбільших досягнень за 10 років при владі. Цим досягненням стало оголошення 8 травня про відновлення автономії Північної Ірландії, що в її владних інституціях пробританські протестанти ділитимуть владу з ірландськими католиками. Ця британська провінція протягом десятиріч зазнавала кривавих заворушень.

Фахівці також зазначають, що спадщину Блера оцінюватимуть за багатьма критеріями, й Ірак є лише одним із них. Як зауважує політолог Дейвід Карлтон, Ірак непокоїть представників британської еліти значно більше, ніж простих людей. Хоча багато хто не схвалює подій в Іраку, бо вони розвиваються недобре, британський експерт сумнівається, що це має якийсь такй істотний вплив на сприйняття прем’єра масами.

Матеріали до теми:

• Тоні Блер оголосить про вихід у відставку • Відновлено автономію Північної Ірландії • Тоні Блер відзначає 10 річницю перебування при владі у Великій Британії
XS
SM
MD
LG