Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза у Туреччині спонукає до дострокових парламентських виборів


Петро Кагуй Прага, 7 травня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Політичне протистояння у Туреччині загострюється. Під тиском опозиції єдиний кандидат на посаду президента Абдуллах Ґюль був змушений зняти свою кандидатуру. Це сталося відразу після того, як учора у парламенті провалилася друга спроба обрати президента держави. І тепер на Туреччину очікують дострокові парламентські вибори.


Перспектива того, що Абдуллах Ґюль, член ісламістської партії, нинішній міністр закордонних справ, стане президентом, викликала у Туреччині масові протести прихильників світської держави.

Опозиція побоювалася, що в разі обрання Ґюля, у Туреччині посилиться ісламізм. Турецька армія, яка традиційно є гарантом світської держави, також висловила своє невдоволення кандидатурою Ґюля, якого висунула у президенти правляча Партія справедливості і розвитку

Опозиція бойкотувала вчорашнє засідання парламенту, в результаті знову не було необхідного кворуму, а мали б проголосувати дві третини депутатів.

Вперше кандидатуру Абдуллаха Ґюля на посаду президента провалили під час голосування ще 27 квітня. Його підтримали лише 357 депутатів. Тоді не вистачило 10 голосів. На вимогу опозиції Конституційний суд анулював результати цього голосування.

Урок для влади

Упродовж останніх днів на вулицях кількох міст, насамперед західної частини Туреччини, у тому числі найбільшого міста Стамбула, а також і в столиці Анкарі, відбулися нові масові демонстрації протесту, котрі не вщухають вже кілька тижнів.

Один із демонстрантів на ім’я Ахмет Бюлют зазначив: «Ми повинні захистити республіку і дати владі урок, щоб вона зробила висновок із цього уроку».

За турецькою конституцією, якщо парламент неспроможний затвердити президента, то законодавчий орган розпускають і проводять дострокові парламентські вибори. Ïх планують провести 22 липня.

І хоча посада президента у Туреччині є, до певної міри, досить символічною, вже ж президент володіє правом вето на законодавчі рішення.

Матеріали до теми:

• Що буде з президентськими виборами в Туреччині? • ЄС сподівається, що Туреччина проведе дострокові вибори демократично • Туреччина на шляху до дострокових парламентських виборів
XS
SM
MD
LG