Доступність посилання

ТОП новини

Резервний харківський стадіон розбудовують на кістках?


Олена Солодовнікова Харків, 21 травня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – У Харкові протестують проти реконструкції стадіону “Металіст”, де можуть відбутися матчі “Євро-2012”. На цьому центральному футбольному майданчику міста чоловік, який мешкає неподалік, знайшов людські черепи та кістки. Він вимагає від влади перепоховати останки та побудувати на місці стадіону каплицю.

Реконструкція південної трибуни стадіону “Металіст” у розпалі. В’ячестав Назаренко мешкає неподалік, каже, що півтора місяця тому вирішив поцікавитись, як відбувається будівництво: і побачив серед бетонних плит та купи сміття людські черепи. Звернувшись до архіву, чоловік з’ясував, що 150 років тому та місці стадіону був цвинтар. Після Другої світової війни його знесли, а рештки не перепоховали.

Йдемо з паном Назаренком будівельним майданчиком. Запитую у робітників, які завантажують землю зі сміттям до автомобілю:

РС: - Чи траплялися вам у землі людські рештки? Будівельники: - Це свіже все, пластмасові пляшки ось... Які кістки? Нічого такого не бачили.

Проходимо трішки далі. Пан В’ячеслав уважно оглядає насип, і за хвилину дістає звідти дві кістки. За кілька кроків бачу будівельника, який тримає в руці шматок кістки. Хлопець відмовляється спілкуватися. Натомість коментарі дає керівник студентської будівної бригади Віталіна Криницина:

- Ну, я є не знаю, людські це кістки чи ні.... РС: - А часто бувають такі знахідки? - Ми практиканти, ми всього тиждень тут працюємо....

В’ячеслав Назаренко стверджує, що сам завзятий футбольний вболівальник, але його обурює, як ставляться до останків під час реконструкції стадіону:

“Я не можу погодитись з тим, як до кісток наших пращурів ставляться вандали-посадовці, які керують цим будівництвом. Вони не звертають уваги на мої вимоги захоронити ці кістки”.

Версія влади: кладовище було, але тваринне

За зверненням пана Назаренка на будівництві побував заступник керівника Харківщини Сергій Стороженко. За його інформацією, раніше на цьому місці дійсно було кладовище, але хоронили там коней. За словами посадовця, за час проведення реконструкції робітники знайшли один чоловічий череп і його одразу ж перепоховали. Каже Сергій Стороженко:

“Я дав особисте доручення, якщо ще будуть знайдені фрагменти людських тіл, ми будемо викликати фахівців – судових медиків, представників прокуратури. Будемо уважно ставитися і хоронити, згідно з традиціями”.

Вболівальники: чемпіонат важливіший за історичну пам’ять

Сергій Стороженко розповідає, що до нього почали надходити електронні листи від футбольних вболівальників, які занепокоєні ситуацією зі стадіоном. Чемпіонат Європи важливіший за історичну пам’ять, вважає футбольний фанат Руслан Ткачов: "Тільки в нашого міста з’явився шанс на “Євро-2012”, як його хочуть відібрати. У Харкові багато старовинних цвинтарів. Ми будемо відстоювати стадіон".

Крім того, деякі вболівальники припускають, що скандал навколо стадіону “Металіст” – це політична піар-акція. В’ячелав Назаренко відкидає такі звинувачення. Він стверджує, що не буде звертатися за допомогою до політиків. Європейські футболісти самі відмовляться грати на полі, де був цвинтар, впевнений В’ячеслав Назаренко:

"Я думаю, що, коли вони дізнаються, що грають на кістках, то замисляться, що буде з їхнім прахом".

Наразі В’ячеслав Назаренко закликає городян взяти участь у мітингу "Харків проти вандалізму", що відбудеться на початку червня. Також у його планах створення громадської організації захисту цвинтарів, що були зруйновані в радянські часи.

Харків разом з Одесою є резервними містами на проведення футбольного чемпіонату "Євро-2012".

Матеріали до теми:

• Підготовка і проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 буде тестом на спроможність інтеграції України до Європи, заявив під час візиту до Варшави керівник МЗС України Арсеній Яценюк • Найслабше місто серед претендентів на проведення “Євро-2012” • Стадіон в обмін на житло • «Дніпро» – стадіон під «Євро-2012»
XS
SM
MD
LG