Доступність посилання

ТОП новини

У регіоні Південного Кавказу по-різному реагують на пропозицію Владіміра Путіна Сполученим Штатам щодо спільного використання РЛС в Азербайджані


Василь Зілгалов Прага, 8 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Несподівана пропозиція російського президента Владіміра Путіна Джорджу Бушеві на саміті «Групи Восьми» щодо спільного використання радіолокаційної станції в Азербайджані викликала не лише здивування але й різні реакції в регіоні.

(RadioSvoboda.Ua)
Експерти вважають, що пропозиція Росії Вашинґтону спільно використовувати орендовану Москвою РЛС в Азербайджані може сильно порушити й так слабкий регіональний баланс на Півдні Кавказу. Насамперед, тому, що це роздоріжжя інтересів Росії, Ірану і США. Також варто зважати на рани Нагірного Карабаху і напружені стосунки між Баку та Єреваном.

Іранське радіо вже назвало пропозицію Путіна такою, яка може мати «серйозні наслідки для безпеки в регіоні». А директор іранської редакції Радіо Свобода Масадег Катоузян переконаний, що пропозицію Путіна через два тижні в Баку буде обговорювати президент Ірану: «Вірогідно, що на наступних переговорах між президентом Мухамадом Ахмедінеджадом та представниками Баку це буде предметом великого занепокоєння».

Влада Азербайджану готова до переговорів, а офіційний Єреван стурбований

У той же час Баку устами міністра закордонних справ Азербайжану Елмара Маммадіярова висловлює готовність до розгляду цього питання: «Ми готові вести переговори щодо цього, як у двосторонньому, так і в тристоронньому форматі».

Тоді, як Вірменія, на думку експертів, побоюється узгодження російських і американських інтересів у Баку, від чого Єреван лише програв би. Речник міністерства закордонних справ Вірменії у розмові з Радіо Свобода висловив думку, що перед тим як ухвалювати рішення щодо радару, Росія та Сполучені Штати мають врахувати баланс сил у регіоні. Єреван – традиційний союзник Москви, але останніми тижнями був буквально наплив російських урядовців до Баку, включно з керівником МЗС Сергєєм Лавровим.

Місцеві мешканці: одні бояться, а інші зацікавлені...

Тим часом місцеві жителі в Габалі поблизу РЛС в Азербайджані, яка була відкрита в 1985 році, називають її «драконом». Багато-хто з них каже, що радар погано впливає і на здоров’я, і на природу.

Один із місцевих мешканців зазначив: «Дерева сохнуть від нього. У нас багато дітей мають відхилення в здоров’ї. Це ж саме і в худоби... Наша держава економічно сильна, чого ми його не викупимо і безпосередньо самі не використовуємо».

За висновками державної комісії з Баку РЛС в Габалі справді загрожує довкіллю. Незалежних досліджень з цього приводу не проводили. А чимало жителів, навпаки, не бояться РЛС.

– Я живу на відстані 500 метрів від станції. І не бачу нічого поганого. Ми пасемо худобу довкола. Це не хвилює нас.

– Дехто з наших працює на станції і їм добре платять. І якщо американці будуть тут, то, може, заплатять ще більше.


Тим часом оренда РЛС росіянами закінчується через 5 років. Москва вже будує собі нову станцію поблизу Краснодара. Що буде далі з РЛС, ніхто не знає.

Матеріали до теми:

• Мета пропозиції Путіна – посварити американців та азербайджанців, вважає американський експерт • Путін пропонує Бушеві радар в Азербайджані заміть Європи. Буш іще подумає • Буш сказав Путіну з Праги, що Росія – не є ворогом CША. При цьому він висловив стурбованість ситуацією в Російській Федерації • Висловлювання Президента Росії, що Москва готова перенацілити свої ракети на Європу в разі розташування там американської системи ПРО, викликають «жаль» у НАТО • Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО • Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння)
XS
SM
MD
LG