Доступність посилання

ТОП новини

Україна російського газу не купує


Тетяна Ярмощук Київ, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Недоплачувала, переплачувала чи взагалі не споживала? Чи субсидувала Росія Україну дешевими енергоносіями? Чи навпаки, Україна передала Росії у розрахунках за “блакитне” паливо?

Владімір Путін заявляв, що, начебто Росія упродовж 15 років субсидувала Україну за рахунок дешевих енергоносіїв. По 3-5 мільярдів доларів щорічно. У Секретаріаті ж українського Президента це заперечують. І кажуть, що навіть навпаки, у 90-х роках Україна, не недоплачувала, а переплачувала Росії за газ. Заступник керівника Секретаріату Олександр Чалий пояснив: “Якщо ми візьмемо період з 1992 по 2000 рік, то Україна купувала обсяг газу приблизно тридцять мільярдів (кубометрів) за ціною 80 (доларів), яка була вищою, ніж ціна на газ, яка існувала у той час по поставках “Газпрому” в Європу. Тобто, якщо так питання ставиться, ми готові прийняти цей виклик “Газпрому”. Тому що у нас є вся статистика, де ми покажемо, що ми і коли наша економіка була у дуже скрутному становищі, ми переплачували ціну за газ”.

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявляє, що в газовому балансі України російського газу немає: “У своєму газовому балансі ми не маємо російського газу. У нас газ середньоазійського походження – це з Узбекистану, Туркменистану і Казахстану. Формула ціни там досить прозора, і ми не бачимо підстав для того, щоб сказали, що нас ці республіки якимось чином дотують. Враховуючи вартість транзиту і продовження його там майже 2000 кілометрів, якщо, скажімо, взяти Туркменистан. Ціна приблизно ринкова”.

Втім, експерт з енергетичних питань Олександр Гудима зазначає: варто пам’ятати, що Україна досі не перейшла на ринкові відносини у газовій сфері: “Росія не продає Україні газ. Росія дозволяє купувати туркменський газ і транзитувати своєю територією тому монстру, який сотворила Росія разом з українськими олігархами. Тож українська сторона може говорити: пане Путін, не хвилюйтеся, ми у вас російського газу не купуємо. Що ж стосується дотування економіки, то ніхто ще нікому нічого не довів. Ми живемо не у світі ринку, а ми живемо у світі відносин, які диктуються монополізмом Російської Федерації”.

Україна видобуває лише 20% “блакитного палива” від річної потреби. Решту – імпортує. Через спільне українсько-російське підприємство “УкрГазЕнерго”, яке в свою чергу закуповує газ не напряму у російського “Газпрому”, а ще у одного посередника, компанії “РосУкрЕнерго”. На сьогодні ціна для України 130 доларів за тисячу кубів газу.
XS
SM
MD
LG