Доступність посилання

ТОП новини

«Європа знову дієздатна». 6 місяців головування Німеччини в Європейському Союзі


Надія Кандиба Німеччина, 29 липня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Німецькі політики і передусім канцлер Анґела Меркель мають усі підстави для того, щоб підняти келих шампанського. Нині не бракує схвальних і навіть захоплених відгуків про головування Німеччини в Європейському союзі, яке цього тижня добігає кінця. Задоволені досягнутим і в Берліні.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель
(official site)
Німецький канцлер Анґела Меркель справді заслужила на відпочинок. За півроку головування в Європейському Союзі їй та її командів нарешті вдалося зрушити з місця процес реформ у цій організації. Найголовнішим досягненням безперечно можна вважати домовленість стосовно майбутньої конституційної угоди, яку вдалося досягти навіть попри такий потужний опір з боку Польщі. Представники практично всіх політичних партій поставили їй відмінну оцінку.

Член Європарламенту, представник «зелених» Даніель Кон-Бендід вважає, що результати німецького головування в ЄС « дуже хороші». Під час свого головування Німеччина разом з тими, хто хотів просунути Європу вперед, досягла поступу, констатує європейський політик.

Меркель: складати руки ще зарано

Водночас сама Меркель, підбиваючи підсумки головування в ЄС, застерегла, що складати руки ще зарано. Виступаючи цього тижня в Європарламенті, вона абсолютно тверезо нагадала, що всі досягнення потрібно постійно зміцнювати й відстоювати. Європейська єдність — це те, над чим потрібно постійно працювати, нагадала Анґела Меркель.

Досягнення домовленості щодо конституційної угоди, на думку Меркель, допомогло зберегти суть відхиленої раніше загальноєвропейської конституції і знову зробила Європу дієздатною. За таких умов можна змиритися з відмовою від запровадження таких симовлічних речей як спільний для всіх країн ЄС гімн та прапор.

Португалія, до якої переходить головування в Євросоюзі першого липня, має намір зберегти заданий Німеччиною темп. Серед своїх найголовніших завдань Лісабон називає підписання нової угоди про співпрацю й кооперацію з Росією.

Матеріали до теми:

• Анґела Меркель намагалася у п’ятницю на саміті ЄС в Брюсселі знайти шлях до подолання опору новій конституційній угоді Євросоюзу • Чи ухвалить ЄС на нинішньому саміті конституційну угоду? • Що чекає на новий проект Євроконституції? • Чи вдасться Польщі заблокувати оновлену європейську конституцію, чи дійде згоди Вишеградська «четвірка»? • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Тоні Блер хоче поправок до існуючої угоди щодо Євроcоюзу замість Конституції ЄС • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Європейський Союз: дебати про пошук виходу з конституційної кризи виходять на фінішну пряму
XS
SM
MD
LG