Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний форум «Євроатлантичне майбутнє України»


Богдана Костюк Київ, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Політична криза загальмувала рух України до євроатлантичних структур, але двері до них і далі відчинені. Такий лейтмотив виступів, які звучали сьогодні на Форумі «Євроатлантичне майбутнє України», що триває у Києві. У роботі зібрання беруть участь понад 80 політиків, науковців і представників міжнародних інституцій. У стінах Дипломатичної академії вони обговорюють не лише перспективи членства України у НАТО та Євросоюзі, але й питання розвитку української демократії.

На Міжнародному форумі "Євроатлантичне майбутнє України" виступає ректор Дипломатичної академії при МЗС Борис Гуменюк.
Київ, 11 червня 2007 р.
(Ukrinform)
На вході до Дипломатичної академії представники молодіжних організацій України роздають пам‘ятки: «А Ти знаєш правду про НАТО?». Тож ще перед початком роботи Форуму, його учасники отримали змогу пригадати ( або ж дізнатись) про наступне: мета НАТО – забезпечити захист своїх країн-членів, запобігати і боротися з міжнародним тероризмом, захищати населення від наслідків природних катаклізмів та техногенних катастроф. У пам‘ятках також наголошено, що країни-члени не зобов‘язані виділяти війська для участі у військових операціях Альянсу. Адже серед членів НАТО – Ісландія, яка взагалі не має власної армії.

Україна має армію, має інтелектуальні ресурси і посідає важливе місце у системі європейської безпеки. Але внутрішня ситуація у державі далека від стабільної, і на цьому наголошували чи не усі учасники київського Форуму.

Завдання керівників України – захист інтересів національної безпеки держави

Із найбільш докладною і критичною «інформацією для роздумів» до українського політикуму звернувся колишній Посол США в Україні, а нині чільний експерт Інституту стратегічних досліджень Стівен Пайфер: «Навіть у період підготовки політичних сил до дострокових виборів у вересні, було б вельми корисно продовжити практику спілкування Президента і Прем‘єр-міністра України, щоб визначити спільну позицію щодо тих викликів і проблем, які стоять перед державою. Наприклад, забезпечення енергетичної безпеки чи лібералізація економіки, або ж подолання корупції. Керівники України мусять пам‘ятати, що їхнє завдання – це захист не партійних інтересів, а інтересів національної безпеки держави. У Вашингтоні, у більшості європейських столиць Україну бачать змореною тривалою політичною кризою, бачать країну, якій не можна довіряти... І це погано і для України, і для європейської спільноти».

На думку Стівен Пайфера, Конституційний суд – це єдиний орган, який мав би вирішити суперечності між Президентом і більшістю, але через низький рівень довіри його робота також може бути сумнівною.

«Україна має найголовніше – демократію»

Виконавчий директор українсько-польсько-американської фундації ПАУСІ Як Пекло закликав керівників України дотримуватися політичних домовленостей від 27 травня і об‘єднати зусилля для розбудови сильної, розвиненої держави, яка змогла би стати членом НАТО та Євросоюзу. Адже, як стверджує професор Пекло, «Україна має найголовніше – демократію».

Радник Прем‘єр-міністра, колишній посол України у США і міністр закордонних справ Костянтин Грищенко визнав, що майбутній курс України залежить від того, чи знайдуть спільну мову політики: «Є багато питань, які лежать у площині співпраці різних політичних сил, визначення правил гри і готовності цих політичних сил жити за цими правилами. Тільки після цього, я переконаний, ми можемо чесно виходити до виборців з тим, щоб отримати їхню згоду через всенародний референдум на те чи інше рішення щодо євроатлантичного майбутнього України. Ми маємо думати про свої національні інтереси, виходячи з реальних обставин. Ще важливо донести до простих громадян усі основні складові базової інформації – що є НАТО».

А на думку посла Німеччини в Україні Рейнгарда Шеферса, нині Київ, Берлін і Брюссель повинні поєднати зусилля, щоб інформувати українських громадян, що ж означатиме вступ України до Альянсу.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО • «НАТО: свій чи чужий?»
XS
SM
MD
LG