Доступність посилання

ТОП новини

«Ми будемо розглядати наступні кроки щодо України після того, як вона врегулює внутрішню ситуацію» – посол Португалії при ЄС


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Португалія, яка незабаром перебирає головування в Євросоюзі, буде розглядати наступні кроки у відносинах з Україною після того, як буде врегульовано внутрішню ситуацію в Україні. Про це заявив Постійний представник Португалії при ЄС Альваро де Мендоса е Моура. В інтерв''ю Радіо Свобода він розповів, що Лісабон на час головування у ЄС не має планів розрізняти Європейську політику сусідства між східними та південними сусідами Євросоюзу.


Альваро де Мендоса е Моура: Ми хочемо розвивати інтенсивні відносини з усіма країнами Європейської політики сусідства. І це значить, що нам слід мати відносини з тією чи іншою країною відповідно до її заслуг. Тож ми не бачимо поділу між Півднем та Сходом. Європейська політика сусідства замислювалася як така, що, згідно зі власною ситуацією кожної країни, дає їй усі можливості розвивати відносини з ЄС. Тож ми не робимо роз''єднання між Півднем та Сходом. Де ми проводимо відмінність, так це між різними ситуаціями в кожній країні.

Р.С. Португалія має особливий підхід до України. Між двома країнами діє угода про тимчасову міграцію до Португалії українських громадян з метою працевлаштування. У португальській економіці легально працюють десятки тисяч українців. Чи збирається Лісабон розвивати під час головування в ЄС якісь спеціальні проекти щодо України?

Альваро де Мендоса е Моура: У вересні, як відомо, пройде саміт між Євросоюзом і Україною. А що ми б дуже хотіли побачити – щоб ви в Україні врегулювали свою власну внутрішню ситуацію. Тому що нам потрібно бачити, як ви стабілізуєте свою ситуацію, щоб відносини між Україною та Євросоюзом могли розвиватися з повним використанням потенціалу. Португалія, як Ви сказали, дуже прагне поглибити відносини з Україною. Я можу сказати, що навіть наш посол має дуже близьких особистих друзів у Києві. Тож я отримую інформацію з перших рук про все, що відбувається в Києві. Але я насправді сподіваюся, що Україна проведе вільні і чесні вибори і що незабаром після цього ваша країна насправді врегулює конституційну ситуацію.

Р.С. Пане посол, а чи має ваша країна конкретні плани щодо України в наступні півроку?

Альваро де Мендоса е Моура: Давайте подивимось, як розвиватиметься ситуація в Україні. І тоді ми подумаємо, які кроки вжити.

Матеріали до теми:

• Адріан Северін: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу» • Комітет Європарламенту висловився за перспективу членства в ЄС для України • Що має і чого не має робити Україна на шляху до Європи — думки експертів • Лобіювання Варшавою вступу України до ЄС – корисне і Україні, і Польщі, і Євросоюзові, вважають експерти • Робота над новою угодою між Україною та Євросоюзом
XS
SM
MD
LG