Доступність посилання

ТОП новини

Карла дель Понте задоволена Сербією


Анамарія Рамач Белград, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Головний прокурор Гаазького трибуналу у справах колишньої Югославії Карла дель Понте у четвер закінчила 4-денний візит до Белграда. Вона задоволена співробітництвом сербського уряду із Гаазьким трибуналом, що полягає насамперед в арешті та видачі обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів, які переховуються у Сербії.

Головний прокурор Гаазького трибуналу у справах колишньої Югославії Карла дель Понте у Белграді, 4 чернвя 2007 р.
(AFP)
Упродовж чотирьох днів Карла дель Понте зустрілася з президентом Сербії Борисом Тадичем, прем’єр-міністром Воїславом Коштуницею, з кількома міністрами та з головами спецслужб, обов’язком яких є розшук та арешт підозрюваних втікачів.

Головний прокурор привітала арешт та видачу Трибуналові колишнього генерала боснійських сербів Здравка Толимира, що відбулося наприкінці минулого тижня. Дель Понте задоволена дiями нового сербського «про-реформістського» уряду, який показав політичну волю до співпраці. За її словами, конкретними результатами є формування Ради національної безпеки та арешт генерала Толимира.

В Гаазі чекають на арешт також Радована Караджича та Ратка Младича

Головний прокурор сподівається, що скоро будуть заарештовані й інші двоє обвинувачених у геноциді в Сребрениці – Радован Караджич та Ратко Младич. «Я завжди готова привітати гарне співробітництво, так само, як і висловити критику», – сказала вона, додаючи сербською мовою: «Хочу результати. На запитання коли, відповідь звучить – зараз».

Зі свого боку президент Сербії Борис Тадич відзначив, що наполягатиме на завершенні найближчим часом співробітництва з Гаазьким трибуналом: «Наша країна це робить заради свого особистого майбутнього, через готовність примирення з усіма сусідніми націями та державами, а не тому, що того вимагають Гаазький трибунал, Євросоюз, міжнародні інституції».

Єврокомісар з питань розширення Європейського Союзу Олі Рен наприкінці минулого тижня заявив, що від звіту пані Дель Понте та її оцінки рівня співпраці сербського уряду із Гаазьким трибуналом залежить продовження переговорів щодо Угоди про стабілізацію та асоціацію Сербії з ЄС. Адже переговори розпочалися 2005 року, проте через недостатнє співробітництво країни з Гаазьким трибуналом вони були припинені на початку травня минулого року.

Дель Понте пропонуватиме ЄС якнайшвидше відновити переговори з Белградом

Карла дель Понте зауважила, що її звіт міститиме позитивні ноти щодо співпраці нового уряду з Трибуналом, та що у ньому вона запропонує Євросоюзу «чим скоріше» відновити переговори із Сербією щодо стабілізації та приєднання.

А президент Тадич сказав, що для нього завершення співробітництва, яке передбачає визначення місця перебування, арешт та видачу усіх обвинувачених, є особливо важливим: «Вважаю, що ми не можемо досягти суспільства європейських стандартів, якщо обвинувачені у злочинах проти людяності не нестимуть відповідальності перед Гаазьким трибуналом».

Свій останній звіт про роботу Гаазького трибуналу Карла дель Понте має подати до Ради Безпеки ООН у понеділок 18 червня, оскільки у вересні покидає посаду головного прокурора Трибуналу після закінчення другого чотирирічного мандату.

Матеріали до теми:

• Колишнього генерала армії боснійських сербів Здравка Толіміра видали Гаазькому трибуналові • Сербська поліція заарештувала обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів 1991 року в Хорватії • Вбивство сербського прем’єр-міністра Зорана Джінджича • Про Олівера Дулича, майбутнє Косова і вбивць Зорана Джінджіча – огляд бєлградської преси
XS
SM
MD
LG