Доступність посилання

ТОП новини

Лікуватися задарма – дарма лікуватися


Наталка Коваленко Київ, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Доступне, ефективне медичне обслуговування та медична допомога у державних закладах має надаватися безоплатно, написано чорним по білому в Конституції України. Чи лікують безкоштовно в українських мед закладах? І на скільки вистачає закуплених державою медичних препаратів?

Слова «безкоштовна медицина» викликають лише гірку іронічну посмішку у киян. Усі одноголосно стверджують, що платні послуги в безкоштовних державних медичних закладах – це буденна реальність у киян:

– «В Конституції написана декларація, але там немає гарантій реальних, тому лікування у нас фактично платне. Тому медицина не відповідає тому, що там написано (в Конституції). Має бути більш чітке визначення, що держава гарантує. Про це вже говорили і депутати, і Президент, про те, що змінювати треба».

– «Безкоштовної нема, звичайно, якщо хочемо просто лікуватися. Якщо лягаєш в лікарню, там є аптека і треба купувати ліки. Може якісь у них там є, а деякі треба купувати. Ну, я не часто даю гроші».

– «Мені особисто дали штучний клапан для серця. Звичайно, платили, але про це не говорять – бо неофіційно. А офіційно безкоштовно, то вони зробили операцію. І після цього був у лікарнях і всюди беруть гроші, особливо мене вразила клініка Стражеска, бо вони беруть за день 50 грн. за койкодень, а крім того треба купувати всі медикаменти».

– «ЇЇ нема й не буде. У них навіть вати нема. Я з села особисто. Перша медична допомога – у них немає нічого з собою. Ото так, їдеш в район, купуєш і сам себе забезпечуєш на всякий випадок. Село дуже бідує. Ви тут жируєте, вибачте за..., а у нас».

– «Коли навіть не було грошей, зі мною дівчина в палаті лежала, він сказав: «Знімай золоті сережки». В неї просто виходу не було, вона зняла і віддала, тому що треба було лікувати свою ж дитину. А коли я лежала в ЛОР відділенні – турун точки поставить, проколоти носа або поставити щоб виходили трубочки – на це все є свої тарифи і безкоштовної медицини у нас немає. Коли вже швидка допомога забирає, якщо ти там виживаєш і там тобі кажуть: «вчора на тебе потратили бинт і вату, так що будь ласка поверни». Якщо ти поступаєш в стаціонар, платиш за своє перебування в лікарні – тобі ще кажуть, що ти мусиш купити пральний порошок, господарське мило».

«Щоб пролікуватися у стаціонарі – потрібні гроші»

За словами, лікаря київської міської лікарні Яніни Вікторівни, в перелік безкоштовних входять такі послуги, як лабораторні дослідження, обслуговування лікарем і медперсоналом, а також потрібні медикаменти для надання першої невідкладної допомоги.

Яніна Вікторівна: «На першу допомогу і на перший день-два у нас в стаціонарі є все, але для того щоб пролікуватися у стаціонарі – потрібні гроші. Все-таки медицина – це заручник фармацевтичної промисловості. Наприклад, в нашому стаціонарі ми назначаємо наш антибіотик який є в нас. Якщо ми бачимо, що ефекту від нашого антибіотика, який в нас є, не буде, то ми рекомендуємо хворому купити більш дорогий антибіотик».

Єдиним виходом експерти називають обов’язкове «медичне страхування». Не дарма в народі з’явився навіть вислів «лікуватися за дарма – дарма лікуватися».

Матеріали до теми:

• Дарую серце людям! Як в Україні розвивається донорство органів? • ГРУПА КРОВІ НА РУКАВІ. ЯК РЕФОРМУВАТИ УКРАЇНСЬКЕ ДОНОРСТВО? • Яке медичне страхування потрібне в Новій Україні і чиїм коштом?
XS
SM
MD
LG